Autós demonstrációra készülnek és petíciót címeznek Orbán Viktornak a magánbenzinkutak üzemeltetői, ha hétfői tárgyalásukon sem történik előrelépés. A kormánnyal tárgyalnak. A 480 forintos hatósági ár ugyanis tönkreteszi őket.

Állítólag ma tárgyalnak

“Hétfőn ülünk tárgyaló asztalhoz a kormányhoz” – mondta Tóth Gábor benzinkút tulajdonos az ATV híradójában. Segítséget várnak a hatósági ár miatt.

Csődhullám fenyeget

Az érintettek érdekeit a vállalkozók országos szövetsége képviseli. Az üzemeltetők a csődhullámot kerülnék el, miután a töltőállomások már többet fizetnek az üzemanyagért, mint amennyiért eladhatják azt.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Néhány hét

Néhány hét alatt is el lehet érni eredményt, mi azt tapasztaltuk – ezt már Perlusz László, a VOSZ főtitkára nyilatkozta, de azt is jelezte, hogy hetekbe telhet az érdemi segítség.

A közteherviselés jelenthetne megoldást

“Lehet célzott támogatás, lehet egy kamatmentes áthidaló kölcsön is, nem azt mondom, hogy természetesen hitelbe kényszerítjük vagy kölcsönbe kényszerítjük ezeket a vállalkozásokat, de sok olyan eszköz van, amelyet egyébként alkalmaztunk a pandémia idején is, ezeket mind-mind alkalmazni lehet ezeknél a kiskutaknál is” – vélekedett Perlusz László a riportban.

Van kút, amelyik már bezárt

A kisebb töltőállomások közül többen bezáráson gondolkodnak, ha az utolsó csepp üzemanyag is kifogy. Sőt, van, aki már lehúzta a rolót, miután félmilliós veszteséget termelt havonta.

Demonstrációra készülnek

Egri Gábor Zoltán, az Envikút Kft. ügyvezetője üdvözli a kormánnyal való tárgyalást. Ha nem történik előrelépés, akkor viszont békés autós demonstrációra és a miniszterelnöknek címzett petíció átadására készülnek, a magánkutak között ugyanis kialakulni látszik egy összefogás.

Frissítés

György László államtitkár a mai egyeztetés után azt mondta: nem kaptak még jelzést arról, hogy töltőállomás szüneteltetné tevékenységét ezért nem volt szükség arra, hogy üzemszünet miatt átmenetileg nyilvántartott szolgáltatót jelöljenek ki benzinkút működtetésére. Az MTI kérdésére arról is beszélt, hogy a hét második felére várják a kis benzinkutak képviselőinek konstruktív javaslatait.

A kormány kijelölheti a Molt

Az üzemanyagárstopról is beszélt a Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón. Azt mondta, a nap folyamán kijelölik a Molt az üzemszünetet hirdető benzinkutak működtetésére. Az üzemanyagárak és az infláció féken tartása érdekében a kormány 2021. november 15-étől a 95-ös oktánszámú motorbenzin és a dízelgázolaj lehetséges legfelső árát literenként 480 forintban határozta meg. Ezt hosszabbították meg most május 15-ig.

Mibe fáj a rezsicsökkentés

Valóban 500 és 2000 milliárd forint közötti összegbe kerül-e az állami költségvetésnek idén a rezsicsökkentés – tték fel a kérdést a kormányinfón. Gulyás Gergely azt mondta, a pluszköltségek inkább a sáv alsó feléhez közelítenek, a költségvetés pedig az ehhez szükséges forrásokat tudja biztosítani.

Fotónk illusztráció.