Mi az, amit az alkoholos italok tárolása szempontjából erősen ajánlott észben tartani? Előfordulhat-e egyáltalán, hogy a nagyobb értékű és komoly becsben tartott palackok tartalma romlásnak indul?

Talán a címből is sejthető, hogy az értékes nedűvel erősen ajánlott tudatosan bánni. Minél inkább sikerül kellően optimális helyet biztosítani az italoknak, annál kedvezőbb eséllyel biztosíthatnak kifogástalan élményt akár évek múlva is. Ennek jegyében foglaltuk össze a cikkben a legfontosabb tudnivalókat. 

Meg tudnak romlani az alkoholos italok?

Határozottan igen. Ha nem megfelelő helyen és módon történik a tárolásuk, akkor bizonyos kémiai folyamatok hatására az ízük, az aromájuk és ezzel együtt az általános minőségük is komoly romáson mehet keresztül.

Emiatt nem mindegy, hogy például az iDrinks webáruház szeszes ital választékából beszerzett egy-egy palack hol kap helyet. Elvégre ki vágyik arra, hogy az értékes nedű íztelenné vagy színtelenné váljon?

Az sem egy ideális forgatókönyv, ha az alkoholos ital veszít a karakteréből és megváltoznak az ízjegyei. Nem beszélve a kellemetlen szagok és ízek szörnyű élményéről, amelyek inkább a rémálmunkban se jöjjenek elő.

Mire kell nagyon figyelni az alkoholos italok tárolásánál?

Óvni kell az italokat minden olyan külső körülménytől, ami csak előidézheti a romlást. Tipikusan ilyen faktor az oxidáció és a levegővel való érintkezés. Ahhoz, hogy ennek még csak a veszélye se álljon fenn, célszerű mielőbb elfogyasztani az értékes nedűket, pláne bontás után.

Hasonlóképp rizikófaktor a fény és a hő hatása. Ennek a kivédése érdekében fénytől védett helyet kell találni minden palack számára. Harmadrészt az úgynevezett mikroorganizmusok hatását célszerű proaktívan elkerülni.

Utóbbi alatt azt értjük, amikor érett gyümölcsöket tartalmazó italokról van szó. Ezekben a speciális baktériumok adott esetben erjedési folyamatot indíthatnak be, amely kedvezőtlen forgatókönyv mellett megváltoztathatja az ital ízét és szagát is.

A különféle alkoholos italok más és más tárolási módot igényelnek

Hogy miért van ez így? Egyrészt, mivel a különféle alkoholtartalmú nedűk eltérő összetételűek. Ezzel együtt az is befolyásoló körülményt jelent, hogy másfajta érlelési folyamatokon mennek keresztül.

Emiatt nem mindegy, hogy lager, ale, vagy különleges sörök tárolása a feladat. De a fehér, a rosé és a vörösborok esetében is eltérhetnek a tárolásra irányuló javaslatok. Azon túl persze, hogy a fénytől, a nem megfelelő hőmérséklettől való védelem mindig prioritás.

A magasabb alkoholtartalmú szeszes italok esetében pedig talán még inkább kulcsfontosságú, hogy száraz, hűvös helyet találjunk neki. Típustól és összetételtől függően ugyanis az egyes párlatok kapcsán fokozott is lehet a romlás veszélye.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő: idrinks.hu

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.