Az országgyűlési bejutási küszöböt önállóan megugrani képtelen LMP elnökségének tagja, Tetlák Örs, aki egyben Érd alpolgármestere is, ma sajtótájékoztatót tartott. Csupa olyasmi hangzott el, amit már évek óta hallunk a politikusoktól, de nem történik semmi, vagyis lózungok: egységes agglomerációs politika, vissza kell állítani az önkormányzatok jogosítványait, meg kell szüntetni a büntetőpolitikát és hasonlók. Az ellenzék úgy tűnik semmiből sem tanul, és nincs új mondanivalójuk sem. Az elmúlt években pedig egy épkézláb, valóban rendszeresen működő, agglomerációs együttműködést sem sikerült összehozniuk.

Előkerült az alpolgármester

Érd alpolgármestere, az LMP elnökségének tagja, Tetlák Örs szombaton sajtótájékoztatót tartott – lényegében a semmiről. A szokásos ellenzéki lózungok csattantak el, úgy tűnik tényleg azt hiszik, hogy ezekkel meg lehet szólítani az emberek tömegét. Az érdi alpolgármester vélhetően azért került elő, mert – ahogy elsőként itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon megírtuk – a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely meglepően szívélyesen, de semmiképpen sem ellenségesen beszélt az Érdi ellenzéki polgármester Csőzik László legújabb akciójáról, a teljes építési tilalom bevezetéséről. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Teljes építési tilalom

Ahogy azt megírtuk, Érden úgy próbálnak gátat szabni a társasházépítéseknek és az azzal járó rengeteg beköltözőnek, hogy a minap teljes változtatási tilalmat rendeltek el, vagyis semmit sem lehet építeni, felújítani, lényegében még kerítést sem lehet festeni. A polgármester azt állítja, tudja, hogy nem ez a legjobb megoldás, de nincs más eszközük, és ígéri nemsokára lesz új Helyi Építési Szabályzat és akkor majd minden megoldódik.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Évek óta nem történik semmi

Az LMP helyi embere, Érd alpolgármestere, Tetlák Örs, most megpróbálja a politikai szelet kifogni és ma kiállt azzal a nyilvánosság elé, amit lényegében mindenki évek óta mond, de semmi sem történik. Mint fogalmazott: A budapesti agglomeráció megtelt, azonnali változtatások szükségesek, a problémákat kizárólag egy egységes agglomerációs politika lenne képes kezelni.

Sarcok és büntetőpolitika

Az ellenzéki politikus szerint ez a politika Budapest és a kisebb települések számára is nyújthatna megoldást. Szerinte vissza kell állítani az önkormányzatok jogosítványait, el kell törölni a sarcokat, és a „büntetőpolitika helyett” azonnali sürgős kormányzati beavatkozásra van szükség. Mindent el kell követni, hogy az európai uniós források megérkezzenek Magyarországra, és egy részüknek közvetlenül az önkormányzatokhoz kellene kerülnie – hangsúlyozta Tetlák Örs. Közölte, az LMP azt javasolja továbbá, hogy egy szakmapolitikai alapokon nyugvó, kellő jogosítvánnyal rendelkező koordináló szervezet jöjjön létre az érintett városvezetők és az önkormányzati szövetségek bevonásával.

Pártérdekek nélkül

„Az agglomerációs politikát nem pártkádereknek, hanem a települések választott képviselőinek érdemi bevonásával kell meghatározni” – fogalmazott. Tetlák Örs kiemelte, az önkormányzatoknak vissza kell kapniuk azokat a jogosítványokat, amelyek lehetővé teszik, hogy saját maguk dönthessenek a jövőjükről. Ezek között említette az építési hatósági jogköröket és környezetvédelmi hatásköröket.

Vészharang

Az ellenzéki politikus elmondta, évek óta kongatják a vészharangot, hogy „a Budapest körüli agglomeráció nem fogja tudni kezelni a folyamatos beköltözéssel és a vele járó intenzív lakosságszám-növekedéssel járó kihívásokat”. A szabályozási környezet felső határ nélküli beköltözést, illetve lakóegység létrehozását teszi lehetővé a legtöbb esetben, sok helyen a víziközmű-hálózat évtizedes lemaradásban van az agglomerációs településeken. Továbbá sok helyen van gond a szennyvízhálózattal, és például Érden sincs semmiféle forrás arra, hogy a belterületi úthálózat „tisztességes” burkolatot kapjon – fejtette ki Tetlák Örs. 

Sok a probléma

A problémák között sorolta azt is, hogy égető a férőhelyhiány az óvodákban és az iskolákban, valamint egyre komolyabb kihívást jelent a házi gyermekorvosi körzetek működtetése is. „Az agglomeráció teljesen túltelítődött, a Budapestre ingázás pedig nemcsak a Budapesti közlekedés számára jelent extrém kihívásokat, hanem az érintett településeken is” – szögezte le.

Nehéz elhinni

Úgy tűnik a politikusok képtelenek kilépni a lózungok bűvöletéből. Természetesen fontos, hogy az ellenzéki politikusok megszólaljanak és felhívják a figyelmet arra, ami nekik nem tetszik, de láthatóan a „kiállok és nagyokat mondok” sokkal könnyebb műfaj, mint bármit is tenni ezekben az ügyekben. Az elmúlt években a lózungokon túl semmilyen kézzel fogható, gyakorlatias kezdeményezést nem tett az LMP azért, hogy legalább leüljenek az agglomerációs polgármesterek egy asztalhoz. Így nehéz elhinni, hogy az LMP a szavakon túl bármit is el akarna érni Budapesten és környékén. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Önállóan nem megy

Az LMP a 2022-es országgyűlési választásokon önállóan nem tudott bejutni a parlamentbe, így a pártot a senki által meg nem választott, listán bejutott, majd a DK jóindulatával frakciót kapott Ungár Péter, a fideszes megmondóember, Schmidt Mária fia képviseli. Ungár az LMP egyik társelnöke, sokak szerint azonban valójában ő irányítja a pártot.

Itt van Tetlák Örs sajtótájékoztatója

Kiemelt kép: Tetlák Örs, Érd alpolgármestere, az LMP elnökségének tagja – BPK-montázs