Az elsők között számoltunk be itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon arról, hogy Érden változtatási tilalmat rendelt el az önkormányzat, vagyis semmit nem lehet építeni, felújítani. Azért döntöttek így, hogy gátat szabjanak az esztelen társasházépítési hullámnak. Most Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is elmondta, hogy a budapesti agglomeráció több településén valóban nehéz helyzet alakult ki.

Társasházak a családi házas övezetekben

Budakalászon és Érden változtatási tilalmat rendeltek el. Érden különösen nagy a baj, hiszen a polgármester, Csőzik László elmondása szerint kezelhetetlenné vált a társasházépítési hullám a városban. Ez főleg azt jelenti, hogy a családi házas telkekre építenek három, sokszor hat lakásos társasházakat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Tulajdon helyett csak lakrész

A családi házas övezetekbe épült társasházak lakói sokszor nincsenek is tisztában azzal, hogy a lakásuk nem saját, hanem valójában közös tulajdon, a lakásuk pedig jogilag lakrésznek minősül. Erre sokan akkor döbbennek rá, amikor hitelt szeretnének felvenni, de a bank nem hajlandó jelzálogot bejegyezni a lakásra.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

Több tulajdonost megvezettek

Csőzik Lászlónak korábban is meggyűlt a baja az ilyen típusú társasházak fejlesztőivel. Egy korábbi cikkünkben már beszámoltunk arról, hogy ügyvédi és ingatlanfejlesztői összejátszás is lehet a háttérben, sok tulajdonost szó szerint megvezetnek a szerződéskötéskor. Ide kapcsolódik: „Nem akarom, hogy a lakók vigyék el mások helyett a balhét” – Bontani kell egy engedély nélkül épített 7 lakásos társasházat, megszólalt Érd polgármestere, Csőzik László szerint agglomerációs problémáról van szó

Teljes változtatási tilalom

Érden nemrég teljes változtatási tilalmat rendeltek el, ez azt jelenti, hogy semmit sem lehet építeni, felújítani, lényegében még a kerítést sem lehet lefesteni. Az önkormányzat ezzel akar véget vetni a társasházépítéseknek, hiszen a sok új beköltöző miatt nincs elég hely a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban.

Nincs más eszköz

Azt Csőzik László is elismerte a változtatási tilalom bevezetésekor, hogy ez nem a legjobb megoldás, hiszen mindenkit érint, azokat is, akik tisztességesen akarnak építkezni, azonban jelenleg nincs más eszköze az önkormányzatnak. Most ez a téma is szóba került a csütörtöki Kormányinfón.

Nagy a probléma

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón újságírói kérdésre elmondta, hogy a főváros agglomerációjában több településen valóban nagy a probléma, ezzel már a kormánynak is foglalkoznia kell.

Jóindulat kell

A miniszter hozzátette: korában 4-5 ezer fős települések több tízezresre duzzadtak, a lakosságszám növekedésével nem tudott lépést tartani az infrastruktúra. Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy az érdi lépés jogszerűsége megkérdőjelezhető, de jóindulattal kell hozzá állni, mert valóban nagy a baj.

Megkérdőjelezhető a jogszerűség

„Nem javasolnám senkinek, hogy ellenségesen álljon néhány olyan városvezetői lépéshez, amelynek a jogszerűsége megkérdőjelezhető” – fogalmazott a miniszter. Azt is hozzátette, hogy nem gyűlölik az agglomerációba költöző embereket, de megfelelő infrastruktúrára van szükség.

A kormánynak is van feladata ezzel

„A Pest megyei agglomerációval külön kell foglalkozni, és ez a kormány számára is szab feladatot” – szögezte le a miniszter. Csőzik László ehhez annyit tett hozzá a közösségi oldalán, hogy a Kormányinfó előtt személyesen tájékoztatta a változtatási tilalomról a minisztert, neki úgy tűnik, hogy Gulyás Gergely segíteni szeretne. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Gulyás Gergely miniszter – BPK-montázs