Határozott és radikális lépésre szánta el magát a Csőzik László vezette érdi önkormányzat. Az egész városra kiterjedő, teljes változtatási tilalmat rendeltek el annak érdekében, hogy csökkentsék a városba költözők számát. Az új rendelet miatt a 75 ezer fős településen nem lehet lényegében semmit sem építeni, bővíteni, és ha valaki betű szerint betartja az új rendeletet, még a kerítést sem lehet lefesteni. A városban sokan örülnek, mások az ingatlanok jelentős értékcsökkenésétől félnek.

Esztelen társasházépítések

Érden régóta komoly problémát okoz az esztelen társasházépítési hullám. Ennek az a lényege, hogy az építési vállalkozók egy családi háznak való telken 5-6, de sokszor 10 lakásos házrészeket alakítanak ki. Gyakran még a lakók sincsenek tisztában azzal, hogy a lakásuk nem önálló ingatlan, hanem jogilag csupán egy házrész. Ebből korábban nagy balhé volt a városban, itt éred el a sztorit: „Nem akarom, hogy a lakók vigyék el mások helyett a balhét” – Bontani kell egy engedély nélkül épített 7 lakásos társasházat, megszólalt Érd polgármestere, Csőzik László szerint agglomerációs problémáról van szó

Kongatja a vészharangot

Csőzik László, Érd ellenzéki polgármestere régóta kongatja a vészharangot. Minden létező fórumot látványosan felhasznál, hogy meggyőze a döntéshozókat arról, hogy vissza kell adni a településeknek az építéshatósági jogköröket, hogy mindenhol helyben dönthessenek arról, melyik építkezés kell, melyik nem.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Példátlan döntés

Most az érdi polgármester radikális lépésre szánta el magát. A közösségi oldalán jelentette be, hogy szinte példátlan módon az egész városra kiterjedő változtatási tilalmat rendelnek el, így akarják megfékezni – ahogy fogalmazott – „A városunkat dúló esztelen társasházépítést, és mederbe terelni a betelepülési hullámot.”

Beköltözési hullám

2021-ben 1500-an, 2022-ben több mint 800-an költöztek Érdre egy felmérés szerint. Az elmúlt 20 évben 20 százalékkal növekedett a városunk lélekszáma, ami már meghaladja a 75 ezret. A polgármester szerint nem az a baj, hogy a város fejlődik, sok fiatal költözik ide, hanem az, hogy képtelenség lépést tartani ezzel a beköltözési hullámmal.

Nincs elég hely az iskolákban és óvodákban

Csőzik László egymás után sorolja a problémákat: „Sorok kígyóznak a szakrendelő előtt, telítettek az óvodák, iskolák, brutálisan nagy a várólista a bölcsődénél, egyre több időt töltünk dugóban, bár rengeteg P+R parkoló épült az utóbbi években, mégsem találni parkolóhelyet a vasútállomások közelében. Az ívóvíz biztosítása egyre nehezebb, idén kénytelen voltam locsolási tilalmat elrendelni a nyárra.”

Okoskodó vállalkozók

Az érdi polgármester azt is leírja, hogy nem sok eszköze maradt az önkormányzatoknak megfékezni a betelepülési és társasházépítési hullámot. „Az építéshatósági jogköreinket 2017-2020 között mind elvették, a központ elvonta őket. Az országos építési szabályokat szétliberalizálták, lényegében a lovak közé dobták a gyeplőt, hogy felpörgessék az építőipart. A vállalkozók ráadásul kijátsszák a joghézagokat, ott is soklakrészes társasházakat építenek, ahol ezt a szabályok tiltják.” – írja a polgármester.

Építésügyi atomfegyver

Csőzik László hozzáteszi: „Az elmúlt időszakban több miniszterrel, államtitkárral tárgyaltam, lobbiztam az önkormányzati szövetségekben, hogy adják vissza az elvett jogköröket, különben a Budapest környéki településeket szétnyomja, szétrobbantja ez a teher, az itt élők egyre dühösebbek. Ám az új építési törvény koncepciója semmi ilyesmit nem találtam, a jogkörök maradhatnak a kormányhivatalnál. Ezért úgy döntöttem, a saját kezünkbe vesszük a sorsunkat, bevetjük a helyi építésügy „atomfegyverét”: változtatási tilalmat rendelünk el. Ez azt jelenti, hogy új építkezésre engedélyt nem lehet kérni, bejelent nem lehet tenni, amíg az új Helyi Építési Szabályzatot (HÉSZ) el nem fogadjuk. 

Átmeneti tiltás

A polgármester szerint már jó ideje dolgoznak az új HÉSZ-en, ám rendkívül bürokratikus a folyamat, számos központi hatósággal kell egyeztetni ami rengeteg időt vesz el. „Ezért sem várhattunk tovább, szükség van az átmeneti tiltásra. De rövidesen elfogadjuk az új HÉSZ-t, ám addig marad a változtatási tilalom.” – írja Érd polgármestere.

Csökkenhet az ingatlanok értéke

A közösségi oldalon rövid idő alatt rengeteg hozzászólást kapott a polgármester posztja. A legtöbben örülnek az új rendeletnek, hozzáteszik, hogy már rég meg kellett volna lépni. Néhányan azonban óvatos duhajok. Egy férfi így fogalmaz: „A város lakossága valóban gyorsan nő, de nem ez a megoldás. A változtatási tilalom az mindenre érvényes. A rendeletben szerepel az “érték növelő beruházás “ tilalma. Ez azt jelenti nagyon szigorúan hogy a kerítést sem lehet lefesteni. És akkor mindenki gondolja végig, hogy a környezetében hány olyan ember van aki a helyi építőiparból él közvetlen vagy közvetve. Ez egy hatalmas öngól a véleményem szerint. Azt a kis apróságot már nem is említem, hogy az öreg felújításra szoruló ingatlanok és az üres telkek, nyaralók értéke ebben a pillanatban zuhant a felére.”

Mennyit ér az új rendelet?

Érden tehát nagyrészt egyetértenek az új szabályozással, de többen a kétségeiket is megfogalmazták. Egy biztos: minden rendelet annyit ér, amennyit betartanak belőle. Nagy kérdés, hogy az esetleges illegális építkezéseket a városnak sikerül-e leállítani, megakadályozni vagy lebontatni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Csőzik László, Érd polgármestere – BPK-montázs