Nagy a baj az olasz koronavírus fertőzés miatt. Úgy tűnik, a vírus kiszabadult a karanténból és terjedni kezdett. Jakab Ferenc virológus szerint kevés az esély arra, hogy a vírus nem kerül be Magyarországra. A román államfő válságértekezletet hívott össze, mert Olaszországban 1,2 millió román dolgozik és ők bármikor hazavihetik a fertőzést. A román vendégmunkások egy része a magyar autópályákon és Budapest mellett az M0-áson keresztül utazik haza.

Pánikra semmi ok, de reálisan kell szemlélni a helyzetet – jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár hétfőn azt követően, hogy válságstábot hívtak össze. Egymás után tesznek így az európai kormányok, mert tudják, hogy csak idő kérdése, hogy a vírus mikor kezd el fertőzni Olaszországon kívül.

Ausztriában előre menekülnek: információs kampányt hirdettek, hogy időben elmondják a lakosságnak, mit kell tenni, ha belobbanna a fertőzés. Hasonlóan döntöttek Romániában, ahol attól tartanak, hogy az Olaszországban dolgozó 1,2 millió román vendégmunkás hazacipeli a vírust.

A román és ukrán vendégmunkások egy része Magyarországon keresztül jár haza, nem kikerülve Budapestet és környékét, hiszen az M0-ás az egyik fő tranzitútvonaluk.

Kevés az esély, hogy nem érkezik meg a vírus Magyarországra

Jakab Ferenc virológus az állami tévében arról beszélt hétfő este, hogy pánikhelyzetre, félelemre Magyarországon nincs ok, de nem titkolta: “Annak, hogy egyáltalán nem kerül be Magyarországra a vírus, nagyon kevés az esélye. Az emberek annyit tehetnek, hogy figyelik magukat, és ha a tüneteket észlelik, orvoshoz fordulnak.” – mondta.

Az orvos arról is beszélt, hogy a hétvége eseményei fordulópontot jelentettek, el kell kezdeni azt a fajta kommunikációt, hogy mit kell tenni, ha megjelenik a betegség, ha járvány lesz. A virológus szerint a koronavírus súlyosabb az influenzánál, hiszen betegek 17%-a súlyos beteg, további 4% kritikus állapotban van.

Az országos tisztifőorvos, Müller Cecília, hétfőn este arról beszélt, hogy az eljárásrend nem változott. Ha valakinek 38 fok feletti a hőmérséklete és a vizsgálatok alapján a szakemberek szerint gyanúra ad okot, akkor a Szent László Kórházban elkülönítik, amíg igazolódik vagy sem a betegség. Azt is mondta, hogy a szájmaszkot szükségtelen hordania azoknak, akik tünetmentesek.

Az olaszok visszaállítanák a határellenőrzést

A korlátlan utazást biztosító schengeni rendszer felfüggesztésének lehetőségről vitatkoznak Olaszországban és máshol is. Érvelésük szerint a határellenőrzéssel kívül lehet tartani ía vírust. Az Európai Bizottságot erről nem sikerült meggyőzni – írja az Euronews.com.

“Nagyon összetett helyzettel kell szembenéznünk, és minden meghozott döntésnek kockázatértékelésen, tudományos szakvéleményen kell alapulnia, és arányosnak kell lennie. A WHO egyelőre nem javasolta korlátozások bevezetését sem az utazásra, sem a kereskedelemre” – foglalta össze Stella Kyriakides, az EU egészségügyi biztosa.

Üresek a boltok a karantén alá helyezett településeken

A boltok előtt sorban álló olaszok – Forrás: Euronews.com

Olaszországban a karantén alá helyezett olasz területeken kiürültek a boltok, az emberek felvásárolták az alapélelmiszereket, fertőtlenítő anyagokat, sokan megpróbáltak felkészülni arra, hogy akár hetekig szinte ki sem mozdulhatnak a lakásból. A hatóságok úgynevezett steril folyósokon biztosítják az élelmiszerellátást. Nincs pánik az országban, de több régióban bezártak az iskolák, munkahelyek és több sporteseményt is lemondtak.

Sajtóértesülések szerint az sincs kizárva, hogy a járvány miatt lemondják, vagy más időpontra teszik át a Magyarországon, Budapesten is áthaladó Giro d’Italia kerékpáros versenyt.

Sírtak a magyar diákok a karantén miatt

Az RTL beszámolója szerint sírtak az Észak-Olaszországból hazaérkezett gimnazisták, amikor megtudták, hogy két hétre karanténba kell menniük a budapesti Szent László Kórházba és még a szüleikkel sem találkozhatnak.

A BudaPestkörnyéke.hu egyik olvasója hétfő délután a budaörsi Metró áruházban járt és azt írta, úgy tűnt neki, hogy sokan vásároltak lisztet, cukrot, olajat, tésztát, tisztítószereket. Azt is elmondta, hogy az áruházban nagy tételben kínálnak lisztet és cukrot – írta nekünk. Hozzátesszük: ez persze véletlen is lehet, nem kizárt, hogy csak az akciós termékek miatt vásárolnak most ilyen élelmiszereket.

Esetleges fertőzés esetén hová kerülnek a betegek?

Két héttel ezelőtt, Magyarországon az elsők között foglalkoztunk azzal, hogy mit tehetnénk akkor, ha a koronavírus megérkezne Budapestre és környékére.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere elmondta: Az elsődleges feladat most annak megakadályozása, hogy a vírust valaki behurcolja az országba, azonban ha ez megtörténik, arra a Dél-pesti Centrumkórház – kijelölt intézményként – és a többi egészségügyi ellátó is fel van készülve.

Elkészítették azokat az eljárásrendeket, amelyeket ilyen helyzetben alkalmazni kell, ezeket eljuttatták a kórházakhoz, a háziorvosokhoz, az önkormányzatokhoz és a járási kormányhivatalokhoz is. Rendelkeznek a megfelelő készletekkel, amelyek a védekezéshez kellenek.

A miniszter szerint megfelelő számban állnak rendelkezésre lélegeztetőgépek, illetve más, légzést segítő eszközök. 1,2 millió szájmaszk áll rendelkezésre, azokat szétterítik majd az országban.

Készenlétben vannak a mentők

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója sajtótájékoztatón elmondta, a mentőszolgálat folyamatosan készenlétben áll, beszerezték a védőeszközöket; a gyanús esetek kórházba szállítása nem befolyásolja a napi mentést.

Miről lehet felismerni a koronavírusos fertőzést és hogyan lehet ellene védekezni? Ide kattintva minden fontos dologot megtudhatsz!

Kiemelt kép: Maszkos emberek mennek ki egy olasz kórházból – Forrás: Euronews.com