Idén egyre gyorsuló ütemben mérséklődött az ingatlanok drágulása, helyenként még csökkentek is az árak – derül ki az OTP Ingatlanpont összesítéséből.

Átlagosan 4,2 százalékkal drágultak a lakások

Az OTP csoport ingatlanközvetítő társasága az adóhatóság forgalmi adatait összesítve országosan 4,2 százalékos drágulást mutatott ki az első három negyedévben. Ez azt jelenti, hogy januárban egy 20 milliós lakás decemberben már majdnem 21 millióba került.

Budapesten átéagosan 645 ezer forint egy négyzetméter

Az árak a megyék egyikében sem csökkentek. Egy négyzetméter átlagosan 401 ezer forintba, Budapestet nem számolva 285 ezer forintba került. A főváros átlaga 645 ezer forint.   

Csökkentek az árak az 1. kerületben

A fővárosban az olcsóbb kerületek drágultak nagyobb mértékben, míg a belvárosban és az 1. kerületben, bár csak kevéssel, de 2014 óta először csökkentek az ingatlanárak.

Az 5. kerület a legdrágább, a 23. kerület a legolcsóbb

A rangsort ennek ellenére 941 ezer forintos átlaggal továbbra is az 5. kerület vezeti, míg a változás mértéke a 22. kerületben a legnagyobb, majdnem 20 százalékos. A legolcsóbb továbbra is a 23. kerület, amely egyúttal az egyetlen, amely 2020-ban is a 400 ezer forintos határ alatt maradt – írta az OTP Ingatlanpont.  

Az agglomeráció is drága

A megyék közül már nem Győr-Moson-Sopron, hanem Pest a legdrágább 406 ezer forintos négyzetméter-átlagárral. Nógrád 110 ezer forinttal lett a legolcsóbb, és kimaradt a legnagyobb mértékben dráguló megyék közül is, noha azok mind az olcsóbbak közül kerültek ki. Békésben, Hevesben és Tolnában az áremelkedés 20 és 27 százalék közötti.

Vidéken is drágulnak a lakások    

A megyeszékhelyeknél hasonló a folyamat, a legalacsonyabb árak ugrottak meg a legjobban, bár még így is nagy a szórás. A legdrágább változatlanul Debrecen, de Székesfehérvár, Veszprém és Győr is átlépte a 400 ezer forintot.

Nógrád a legolcsóbb

A sorrend végére ebben az összevetésben is Nógrád megye került. Hiába nőttek az árak Salgótarjánban majdnem 40 százalékkal másfél év alatt, egy négyzetméter még mindig csak 124 ezer forintba kerül.

100 millió

A nógrádi árak azt jelentik, hogy egy 100 négyzetméteres házat már 10 millióért lehet venni, míg egy 100 négyzetméteres lakás a belvárosban 100 millió forint, vagy annál is többe kerül.

Ezek is érdekelhetnek:

Kiemelt kép: illusztráció