Az elmúlt évtized őrült lakóparképítései nem úgy sikerültek, ahogy azt gondolták. A befektetők csak a haszonra gondolnak, nem építenek parkokat, óvodákat és más szociális intézményeket. Az újbudai civilek egy csoportja kiakadt, az önkormányzat is látja, hogy másként alakultak a dolgok, sok mindent már másként engedélyeznének.

Egymás után nőlnek ki a földből az épületek

Ha valaki az Újbuda center, a Kopaszi-gát vagy a Kelenföldi pályaudvar felé autózik nehéz nem észrevenni, hogy valóságos új városközpontok, hatalmas épületek nőttek ki néhány év alatt a semmiből. Újbuda roppant népszerű befektetési célpont lett, sok irodaház és lakópark épül. A civilek szerint azonban nagyon kevés zöldfelület és szociális intézmény társul az új épületekhez.

Újbuda Magyarország 4. legnépesebb városa lenne

Újbuda önálló városként Magyarország negyedik legnépesebb települése lenne 143 165 lakóval. Ez a szám ugorhat meg a következő években 40 ezer új lakossal, ha a jelenlegi építkezési trendek folytatódnak. Az alábbi grafikonunk jól szemlélteti milyen sokan laknak már most ebben a kerületben. Ha 40 ezer ember pedig tényleg beköltözik a kerületbe, akkor Újbuda népességszámban megelőzi Pécset, Miskolcot és Szegedet és a 2. legnépesebb magyar város lehetne 180 ezres lakossággal.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Népszerű kerület

Újbuda, vagyis a 11. kerület eddig is népszerű lakóhely volt, de az elmúlt években felfutó lakáskereslet és a kormányzati támogatások felpörgették a lakásépítési kedvet. Rengeteg 10-15 emeletes tömött lakópark épül, zöldfelület, óvoda-iskola, orvosi rendelők, megfelelő közlekedési és tömegközlekedési infrastruktúra nélkül – írja a Telex.hu.

Kiakadtak a civilek

A helyzetet látva több helyi civil szervezet kéttucatnyi szakembere az önkormányzathoz fordult, segítsen meggátolni a negatív folyamatokat. „A kerület infrastrukturálisan tele van. Van sok beépítetlen rész, amit zöldíteni kellene, vagy úgy építkezni, hogy élhető maradjon. De ehelyett várhatóan rozsdaövezetté fogják nyilvánítani, és ész nélkül beépítik” – mondta Bányai Borbála szociológus, a KörTér – Környezettudatosak Tere Újbudán csoport tagja, a Maradjon élhető Újbuda elnevezésű petíció aláíróinak egyike.

A garázsbehajtó az új közterület

Elég csak körülnézni az épülő gigalakóparkoknál, rögtön látni, hogy az épületek sűrűbben helyezkednek el, mint egy panellakótelepen. Nem alakítanak ki közparkot, játszóteret, sportpályát; lényegében garázsbehajtó utak és garázsbehajtók épülnek közterület címén.

Újbuda még nem telt meg, csak telik

Erő Zoltán, Budapest főépítésze szerint a kerülte még nem telt meg, de telik. Hozzátette: a rendszerváltás óta a kerület kedvelt lakásépítési célpont mind a soklakásos épületek, mind a kisebb társasházak, családi házak építtetőinek.

Csak a biznisz érdekli az ingatlanfejlesztőket

A főépítész szerint a problémát az okozza, hogy Magyarországon a fejlesztők csupán a saját ingatlantermékük létrehozásában érdekeltek, a közösségi infrastruktúra fejlesztése már nem része a fejlesztésnek.

Nem épülnek parkok, iskolák, óvodák, rendelők

Míg korábban a lakótelepeknek természetes része volt a szociális infrastruktúra – oktatási és egészségügyi intézmények – kiépítése és a zöldterületek is helyet kaptak a lakótelepen, az újabb fejlesztések ezeket mellőzik.

Pécelen is problémát okoznak a fejlesztők

A főépítész véleményét támasztja alá az a péceli eset is, amiről tegnap írtunk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon. Egy új lakóparkba azért nem költözhetnek be a lakók, mert a polgármester nem adta ki a vízórák engedélyét, ez nélkül viszont nem lehet kiadni a lakhatási engedélyt.

Több cég már átverte az önkormányzatot

Horváth György, Pécel polgármestere elmondta, náluk eddig négy lakópark épült, mindegyik közműépítő cég lelépett anélkül, hogy teljesítette volna a szerződésben foglaltakat. Emiatt a közművek kiépítésének költsége az önkormányzat nyakába szakadt. Ezt a helyzetet szeretné a település vezetője megelőzni. Vagyis amíg nincsenek utak, és kiépített világítás a polgármester nem adja ki a vízórák engedélyét, addig pedig a lakók nem költözhetnek.

Az önkormányzat is látja, hogy rosszul alakulnak a dolgok

Visszatérve Újbudára, az önkormányzat szerint a civilek nyitott kapukat döntenek, legalábbis Orosz Anna alpolgármester szerint, aki a Telexnek azt írta, hogy egyetért a civilek által megfogalmazott problémafelvetésekkel és a jelzett fejlesztési prioritásokkal. Hozzátette, hogy a jelenleg látható problémák zömében a korábbi évek várospolitikai döntéseinek következményei, a most zajló fejlesztések több évvel ezelőtt kaptak építési engedélyt a korábban jóváhagyott építési szabályzatok alapján.

Ezek is érdekelhetnek:

Kiemelt kép: Lakópark a 11. kerületben az Újbuda Centernél az Alíz utcában – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu