Itt a BudapestKörnyéke.hu oldalán számoltunk be róla, hogy döbbenetes dolgora jöttek rá a svájci kutatók, akik most egy új tanulmányban bizonyították: a Janssen-, a Sinopharm- és a Szputynik-vakcinák hatékonysága jóval alacsonyabb az omikron-variánssal szemben, mint a korábbi mutációk esetében.

A Szputnyik kapcsán van jó hír is

Azonban az utóbbi vakcina esetén van jó hír is, ugyanis kiderült, hogy a Szputnyik V és a Szputnyik Light vakcina kombinációjával történő beoltottság teljes védelmet nyújt az új típusú koronavírus omikron változata ellen, ezt Alekszandr Gincburg akadémikus, az orosz Gamaleja Központ igazgatója jelenetette ki pénteken. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Harmadik oltás

Gincburg emlékeztetett arra, hogy a Szputnyik Lightot harmadik, emlékeztető és hatáserősítő “boosterként” adják be a pácineseknek, fél évvel a kétkomponensű Szputnyik V-kúra után. Közölte: intézete javasolni fogja az orosz egészségügyi minisztériumnak, hogy tartson ki az eddigi stratégia mellett, és összpontosítson a lakosság általános átoltására.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Kapcsolódó:

A hatékonyság meghaladaja a 83 százalékot

A szakember azt állította, hogy a Szputnyik V és a Szputnyik Light kombinációjának hatékonysága meghaladja a 83 százalékot az omikron variánssal szemben, ami a delta mutáció elleni védelemmel vethető össze.

Ezt közölte

Közölte, hogy a Gamaleja Központ rendelkezik technológiával, amely képes a koronavírus új törzsei ellen olyan vakcinákat létrehozni, amelyek valamennyi antigén ellen védelmet nyújtanak. Az erre irányuló munkálatok már folyamatban vannak.

Nagyfokú vírussemlegesítő képesség

Az orosz vakcina külföldi alkalmazásának előmozdításával foglalkozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) pénteken azt közölte, hogy a Szputnyik V az elsődleges laboratóriumi tesztelésen “nagyfokú vírussemlegesítő képességet mutatott” a koronavírus omikron változatával szemben, ezért “erős védelmet” kell biztosítania a nehéz lefolyású és a kórházi ápolást igénylő megbetegedés ellen.

Ez is érdekelhet:

Hatékonyabb mint bármi más?

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy pénteki moszkvai tanácskozáson kifejezte Oroszország készségét, hogy az egykomponensű Szputnyik Lightot megossza más, egyebek között európai országokkal megerősítő oltás céljából. Azt mondta, hogy a Szputnyik V “talán még hatékonyabban működik az omikron ellen, mint a világszerte használt más vakcinák”. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: MTI/Balázs Attila