Döbbenetes dolgora jöttek rá a svájci kutatók, akik most egy új tanulmányban bizonyították: a Janssen-, a Sinopharm- és a Szputynik-vakcinák hatékonysága jóval alacsonyabb az omikron-variánssal szemben, mint a korábbi mutációk esetében.

Megkerüli a védettséget

A University of Washington és a svájci Humabs BioMed cég közös vizsgálatában részt vevő kutatók arra jöttek rá, hogy az omikron variáns megkerüli azt a védettséget, amelyet a kínai Sinopharm cég hagyományos módon, elölt vírussal készült oltása kínál a koronavírus-betegséggel szemben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kevesebb antitetst

A tanulmányból kiderül, hogy 13 Sinopharm-minta esetén csak háromnál lehetett érzékelhető antitestképződést kimutatni az omikronnal szemben. David Veesler, a washingtoni egyetem biokémiai tanszékének professzora arról is beszélt, hogy az ún. T-sejtes védelem ugyanakkor fontos szerepet játszhat az emberi szervezet védekezésében akkor is, ha kevés a támadó korokózót semlegesítő antitest – számolt be róla a Napi.hu.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Van jó hír is

Janssen-vakcina esetén 12 mintából egynél, a 11 Szputnyikból egynél sem találtak védekező reakciót, azonban pozitívabb eredmények láttak napvilágot a Pfizer, Moderna és AstraZeneca vakcinák esetében, ám ezek esetén is jelentős mértékben, mintegy 33-34 százalékkal visszaesett a hatékonyság, azonban ennek ellenére maradt érzékelhető antitestmennyiség, ami felvette a harcot az omikronnal szemben is.

Két adag Pfizer viszont ne melég az omikronnal szemben

Teljes oltás és frissítő oltás, azaz három adag szükséges az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) ellen a német BioNTech és az amerikai Pfizer együttműködésével kifejlesztett védőoltásból a vírus omikron nevű változatának semlegesítéséhez, számoltunk be róla itt a BudapestKörnyéke.hu oldalán is a napokban.

Két adag nem elég

A közlemény szerint a vizsgálatok kimutatták, hogy a két adagból álló teljes oltás nem gátolja kellőképpen a Covid-19 kialakulását, ha az omikron variáns okozza a fertőzést, de a súlyos lefolyású betegségtől megvéd. 

A harmadik dózis

A vakcina harmadik dózisa viszont a huszonötszörösére emeli az úgynevezett semlegesítő antitest titerek számát a teljes oltáshoz képest, és így megfelelő védelmet biztosít az omikronnal szemben.

Javul a védettség

A teljes oltás ugyan megvéd a Covid-19 súlyos lefolyása ellen, a harmadik adaggal viszont jelentősen javul a védettség az új vírusváltozat esetében – idézték a közleményben Albert Bourlát, a Pfizer vezetőjét.

Az omikron ellen

Ugur Sahin, a BioNTech társalapító-vezérigazgatója hozzátette: az első laboratóriumi adatok “arra utalnak, hogy az emlékeztető oltás megfelelő védelmet nyújthat az omikron variáns által okozott bármilyen súlyosságú betegséggel szemben”.

Változat-specifikus vakcina

Ugyanakkor a német biotechnológiai vállalkozás és az amerikai gyógyszeripari vállalat tovább folytatja az omikron elleni úgynevezett változat-specifikus vakcina kifejlesztését.

A tervek

Terveik szerint ha a magasabb szintű és hosszabb ideig tartó védelem érdekében módosítani kell az az EU-ban csaknem egy éve használt vakcinát, akkor március végére elérhetővé tehetik az omikronhoz igazított oltóanyagot. Továbbá azzal számolnak, hogy 2022-ben négymilliárd adag oltást tudnak előállítani – fejtették ki.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd