Néhány nappal ezelőtt kezdték el oltani az 5-11 éves gyerekeket, az első vakcinaszállítmány Magyarországra is megérkezett. Összesen 138 ezer adag oltóanyag érkezett, ebből első körben 69 ezer adagot fognak beadni a gyerekeknek, az ország 77 kórházában kialakított oltóponton, valamint a gyermekháziorvosi és a vegyes praxisú rendelőkben.

Ennyien regisztráltak itthon

Itthon edig 38 ezren regisztrálták a gyermeküket az oltásra, 16 ezren pedig már időpontot is foglaltak, sokan pedig már fel is vették a Pfizer vakcina első adagját. Most azonban vészjósló adatok láttak napvilágot, ugyanis az Amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ tapasztalatai szerint nyolc 5-11 év között amerikai kisgyermeknél is szívizomgyulladás alakult ki a vakcina beadását követően, számolt be róla a Portfolio.

Így lehet időpontot foglalni

Az időpontfoglalóba azok a szülők tudnak belépni, akik az elmúlt napokban hiánytalan adatokkal regisztrálták gyermeküket és regisztrációjukat már érvényesítették, írja a kormányzati portál.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

FRISS!

A második oltás esedékessége

A szülő a házi gyermekorvosnál is jelezheti, hogy szeretné gyermekét beoltatni. Minden 5-11 éves gyermek oltható, ha a szülő kéri, és az oltásnak nincs ellenjavallata. Akut, lázas betegség esetén az oltás ellenjavalt. A második oltás a gyermekeknél is 3 héttel esedékes az első oltás után. A kórházi oltópontok mellett a vakcinát igénylő házi gyermekorvosok is oltanak. 

A Pfizer beadása után

A központ korábbi jelentései szerint a Pfizer vakcinájának alkalmazását követően egymillió beoltottra vetítve 69 szívizomgyulladásos esetet észleltek a 16-17 éves fiúk csoportjában, illetve a 12-15 éves fiúk csoportjában 40 szívizomgyulladásos esetet jelentettek egymillió beoltottra vetítve.

Kapcsolódó:

Nem tudni van-e összefüggés

A központ arról nem adott ki hivatlos közleményt, hogy lehet-e összefüggés a szívizomgyulladásos esetek és a Pfizer oltóanyaga között, továbbá arról sem beszéltek, hogy a nem beoltott, de azonos korcsoportú személyeknél hány főnél alakult ki a szívizomgyulladás.

Amerikában ennyi gyereket oltottak eddig be

Ellenben azt közölték, hogy eddig több mint étmillió 5-11 év közötti gyermek vette fel a Pfizer koronavírus elleni oltását Amerikában, ebből ebből 5,1 millió az első adagot, a maradék közel 2 millió pedig a második adagot is megkapta már.

Tünetek

A szívizomgyulladást (myocarditis) egyébként általában vírusfertőzés okozza, de kiválthatják különböző gyógyszerek is. A szívizomgyulladás leggyakoribb tünetei: a mellkasfájdalom, a fáradtság, a nehézlégzés és az abnormális pulzus.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Freepik