A népszerű tanár-infuenszer, Jocó bácsi is csatlakozott az október 5-i polgári engedetlenséghez. Az iskolát már aznap felhívták a tankerülettől, hogy megtudják, a pedagógus milyen módját választotta a tiltakozásnak. Másnap már jöttek is és hoztak egy levelet.

Hívták a tankerülettől

„8:01-kor már telefonáltak a Tankerületi Központból az iskolába, hogy minden infót megkapjanak arról, hogy tegnap melyik óráimat nem tartottam meg, lett-e helyettesítve stb.” –  írja Facebook oldalán Balaton József.

Jöttek a tankerülettől

Még aznap délután az iskolában meg is jelent a tankerületi igazgató és két munkatársa. Majd behivatták Jocó bácsit. „Természetesen egy „Tanítani akarunk, de nem mindegy, hogyan!” feliratú pulcsiban mentem, és ugyanilyen kitűzővel. Igen, én készültem, hogy jönnek”.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Kiáll a diákokért és magáért

„Tájékoztattak arról, hogy amit kapok, az nem fenyegetés, csak tájékoztatás. Ezt többször kiemelték. Ahogy azt is, hogy ő, mint munkáltató nem tehet mást.  Ebben nem értettünk egyet. De ez már nem az én lelkem dolga, ez legyen az övüké. Én továbbra is tartom, hogy amit tettem, az helyes volt, és a sztrájkjog változtatása miatt nem is volt más lehetőségem. Továbbra is kiállok a diákokért, magamért”.

Ezt a levelet japta Jocó bácsi

Forrás: Facebook

Nagy a baj

Majd így folytatja bejegyzését: „A baj nagy. Aggasztó méretű tanárhiány van, a gyerekek tanuláshoz való joga pedig nem egy-egy engedetlen órán, hanem folyamatosan sérül. A NAT rossz, a tankönyvválasztás szabadságának elvétele szűkítette a lehetőségeinket. A diákok óraterhelése nagyon magas. A pedagógusok megalázóan keveset keresnek, a terhelésük pedig lassan teljesíthetetlen. A munkakörülmények – és ezzel a diákok tanulási körülményei – tarthatatlanok sok helyen. Igen, ez mind probléma”.

Gyorsan reagáltak

„Örülök, hogy a tankerület ilyen gyorsan reagált, és hogy személyesen jöttek ki. Úgy tűnik, valami változik, és remélem, innentől minden ügyet így intéznek, ez lesz az alap, hogy ha probléma van, másnap azonnal reagálnak is rá. Mindenre. Jönnek, tesznek és intézkednek. Ugye?”

Megtiltották, hogy tiltakozzon

Bejegyzése végén Jocó bácsi azt írja, hogy az osztálya megtiltotta, hogy még egyszer polgári engedetlenségben vegyen részt, mert nem akarják a tanítványai, hogy őt is kirúgják.

24-en kaptak levelet

Ahogy arról a BudaPestkörnyeke.hu is beszámolt, csütörtökön, a budapesti Karinthy gimnázium 24 tanára kapott levelet a tankerülettől. Pontosabban nem kapták meg, mert a borítékokat az iskola igazgatójának adta át Rábel Krisztina, tankerületi igazgató.

Átvették a levelet

A pedagógusok úgy döntöttek, hogy nem az igazgatótól szeretnék átvenni a levelet, hanem személyesen a munkáltatótól, ezért péntek reggel elmentek a tankerületben. Péntek reggel körülblül ezer ember jelent meg az Üllői úti épület előtt. A tanárok bementek, ők is átvették a levelet. Ebben figyelmeztetik őket a polgári engedetlenség következményére. A levélben az is szerepel, hogy a tanárok magatartásukkal korlátozzák a diákok tanuláshoz való jogát.

Következményei lesznek

„Három kolléga ma nem tudott eljönni a tankerülethez, mert nekik nulladik és első órájuk volt a gimnáziumban. Ugyan az igazgatótól engedélyt kaptak, hogy más elfoglaltságuk miatt ne menjenek be az iskolába, a tankerülettől tegnap figyelmeztetés érkezett, hogy amennyiben a tanárok nem tartják meg az első óráikat, akkor annak következményei lesznek. A három tanár ezért végül úgy döntött, inkább megtartja az óráit” – mondta a Telexnek az egyik pedagógus. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Jocó bácsi a Kossuth téri tüntetésen – Forrás: Facebook/Jocó bácsi világa