Hetvenkilenc éves korában meghalt Bucz Hunor Jászai Mari-díjas színházi rendező, színházigazgató, a Térszínház alapító igazgatója. A művészt március 3-án, 79 éves korában érte a halál.

1942-ben született

Bucz Hunor tanulmányait a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán végezte 1973-ban mint magyar-történelem szakos tanár, majd 1979-ben a budapesti Színház- és Filmművészeti Főiskola színházrendezői elmélet szakán szerezte másoddiplomáját. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A legendás, ellenzéki Térszínház

A Térszínházat 1969-ben alapította, azóta igazgató-rendezője. A Térszínház alkotó dramaturgiai munkáját jelzik az önálló fejlesztésű színjátékok (Néró, a véreskezű császár), színpadi adaptációi (Csokonai: Békaegér harc, Esterházy: Kis Magyar Pornográfia), saját átdolgozású drámák (Weöres: A holdbéli csónakos, az 1506-ból való Winkler-kódex devóciós passiója, a Mária siralom), az újrateremtett, hagyományos népszínházi formák (Magyarföldi szentek) és az új népszínházi nyitott színi formák (dramatikus játszóházak).

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Díjai

Művészeti tevékenységét 1987-ben Radnóti-díjjal, 2000-ben “A Népművelésért” díjjal, 2003-ban Magyar Művészetért díjjal és 2019-ben Jászai Mari-díjjal jutalmazták.

Hunor elment

A rendezővel közlei barátságot ápolt az Antall-kormány minisztere. Botos Katalin a BudaPestkörnyéke.hu számára eljuttatott megemlékezésében arról írt, hogy a rendező “egész életében – amiből hosszú periódust ismertem- valóban lobogott benne a protestáns  pap-tanárok lelkesedése”. 

A magyarságra nevelt

Mindig jóra-szépre, magyarságra, az igaz művészi értékek megbecsülésére nevelt.  Akkor is, amikor ezek egy része nem volt divatos. Az Óriástök c. darab rendezésével már a kommunista világban felhívta magára a hatalom figyelmét és rosszallását.

Sok csodálatos rendezés

Személyes hangvételű soraiban úgy fogalmaz: Mai napig emlegetjük Weöresnek egyes szófordulatait, pontosan  azzal a hangsúllyal, amivel Hunor mondta a darabban:  Ó, nem fontos  árukat viszünk, az  országot járva,… hanem savanyúcukorkát!  És közben abszolváljuk a makikat… Ami a  török elleni küzdelem közepette a hírvivés feladatának teljesítését jelentette, kis majmok szállításával Velencébe… Aktualitását a “két pogány közt, egy hazáért” küzdő népünk számára nem kell ecsetelni.

Felnézni az égre

Örök emlékem, ahogyan a Börzsönyben, egy nyári hétvégén , ahová közös kirándulásra elmentünk,  egyszer  karon ragadva  lelkesen cipelt  bennünket egy tisztásra: „ Feküdjetek háton  a fűre, és nézzetek fel az égre”!  Hát, a fenyőcsúcsok által kirajzolt kép nem volt más, mint Nagy Magyarország térkép-körvonala.

Az Antall-kormány minisztere búcsúzott így tőle

Az esti közös éneklésnél, borozgatásnál szépséges felvidéki dalokat tanultunk meg. Máig is a családi kincstár részei  ezek. Isten veled, szeretett  barátunk!  Botos Katalin.

Címlapfotó: Térszínház.