Rossz állapotban vannak a budakalászi iskolák épületei, de változhat a helyzet. Az Európai Unió támogatásával pályázati lehetőség nyílt a régi budakalászi iskolák felújítására, bővítésére. A régóta esedékes korszerűsítés lehetőségére dr. Göbl Richárd polgármester levélben hívta fel a Váci Tankerületi Központ vezetésének figyelmét.

Élni kívánnak a lehetőséggel

Résen vannak a budakalászaiak: egy európai uniós pályázati lehetőség nyílt a köznevelési intézmények infrastrukturális fejlesztésére és korszerű taneszközök beszerzésére és a Pest megyeiek szeretnének élni a lehetőséggel. A közoktatás működtetése 2013 óta már nem önkormányzati kompetencia, de a városvezetés szívén viseli a budakalászi iskolák sorsát.
 A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Rossz állapotban

Budakalász két régi oktatási közoktatási intézménye térségi, sőt országos viszonylatban is kifejezetten rossz műszaki állapotban van.  A Szentistvántelepi Általános Iskola főépületének tetőszerkezete beázik és a melléképületek is rossz műszaki állapotban vannak. A tornaterem inkább csak tornaszoba, a helyszűke komoly gond.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Nem ritka a beázás

A Kalász Suli épülete hasonlóan felújításra szorul. Itt az elektromos hálózat, a gépészet és az épület homlokzata van rossz állapotban. Egy komolyabb esőnél az emeleti tantermek beáznak, a tetőfelújítás itt is halaszthatatlan feladat.

Igény a bővítésre

A Kalász Alapfokú Művészeti Iskola bővítésének igénye is régóta közismert. Helyhiány miatt sok jelentkezőt kell elutasítani, a zeneiskola óráinak jó részét pedig a Faluházban kell megtartani. Régi közös vágy egy megfelelő méretű koncertterem kialakítása is.

Elkötelezett a városvezetés

Budakalász elkötelezett az oktatási-nevelési intézmények fejlesztése ügyében, ezért feltétlenül szorgalmazzuk a kínálkozó lehetőség kihasználását, a pályázaton való indulást. Budakalász kizárólag a Váci Tankerületi Központhoz csatlakozva, konzorciumi tagként tudna részt venni a folyamatban.

Vitályos Eszter támogatását is kérik

A pályázati anyagok, valamint a konkrét beruházások előkészítéséhez a városvezetés minden lehetséges partneri segítséget felajánlott a tankerület számára. Dr. Göbl Richárd a térség országgyűlési képviselőjét is tájékoztatta a kínálkozó lehetőségről és dr. Vitályos Eszter támogatását kérte a budakalászi kezdeményezéshez – írta a budakalasz.hu oldal.

Csőtörés az iskolában

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról 2023 májusában, hogy elöntötte a víz a 120 éves budakalászi Kalász Sulit. Az oktatási intézmény karbantartója vette észre, hogy nagy a baj, hamar kiderült, hogy csőtörés okozza a problémát. A helyiek igyekeztek hamar úrrá lenni a helyzeten és néhány nappal később folytatódhatott a tanítás az iskolában.

Reggeli meglepetés

Aligha örültek annak a meglepetésnek a kalász Suli tanítói és diákjai, amivel szembesültek: több centis volt a víz az intézmény folyósóin és termeiben. A tankerület és az önkormányzat mellett a helyi polgárőrség is igyekezett azonnal segítséget nyújtani, a segélykérés után húsz perccel már négy fővel voltak a helyszínen és másokkal együtt igyekeztek a csőtörés okozta problémát megszüntetni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: csőtörés az egyik budakalászi iskolában. Fotó: KLSZ Pajzs Polgárőr Egyesület