Ukrajnába látogatott vasárnap Karácsony Gergely. Budapest főpolgármestere Beregszászon vett részt a „Megtörhetetlenség 500 napja” rendezvénysorozaton, ahova Babják Zoltán polgármester meghívására érkezett. Útjára elkísérte a 9. kerület polgármestere, Baranyi Krisztina is, ugyanis a kárpátaljai település Ferencváros testvárvárosa.  

Egy szegecs a Lánchídból

A főpolgármester szimbolikusan átadta a beregszászi kórháznak és a frontról hazatérők rehabilitációjára szánt fővárosi adományt, amelyet a Lánchíd régi kandelábereinek elárverezéséből fedeztek. Emellett személyes ajándékot is vitt Babják Zoltán polgármesternek: egy szegecset a Lánchídból. Ezzel „kifejezve azt a szolidaritást, ami szegecsként összetartja városainkat a háború által szétszakított világban” – írta Karácsony Gergely a Facebook-oldalán. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el. 

Budapesti meghívás

„Örömmel hívtam meg Babják Zoltánt, Beregszász polgármesterét Budapest egyesítésének 150. évfordulójának ünnepségére. Az idén őszi eseményre természetesen Budapest minden határon túli testvérvárosának polgármesterét meghívjuk” – tette hozzá a főpolgármester.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Kijevben is járt

A BudaPestkörnyéke.hu számolt be arról, hogy Karácsony Gergely januárban Kijevbe látogatott, Prága, Pozsony és Varsó polgármestereivel együtt, Vitalij Klicsko meghívására.  

Segítség a főváros polgárainak

A kijevi látogatás célja a polgármesterei hivatal közlése szerint az volt, hogy áttekintésék, hogy a V4-csoport fővárosai milyen infrastrukturális és humanitárius segítséget tudnak nyújtani az orosz háborús agressziótól szenvedő Kijev városának és az ukrán főváros polgárainak.

Teljes titokban utaztak

A kijevi utazást eddig biztonsági okokból teljes titokban tartották, a kiadott közleményből azonban kiderült, a tervezett program szerint a V4-csoport főpolgármesterei Kijev főpolgármesterén kívül magas rangú ukrán tisztviselőkkel, Bucsa város polgármesterével és vezető uniós diplomatákkal is találkoztak. 

Karácsony szolidaritását fejezte ki

Karácsony Gergely a Kijev, Pozsony, Prága és Varsó városvezetőivel tartott nemzetközi sajtótájékoztatón szolidaritását fejezte az orosz agressziót elszenvedő ukrán néppel és Kijev lakosságával.

„Budapest Ukrajna mellett áll”

 „Budapest Ukrajna mellett áll. A magyar kormány nem azonos Magyarországgal. Bár a magyar kormány gyakran a háborús agresszor Putyin elnök érdekeinek megfelelően cselekszik, magyarok milliói, köztük sok budapesti fejezi ki sokféleképpen a szolidaritását a megtámadott Ukrajnával, és utasítja el, hogy összemossák az agresszort az áldozattal” – mondta Karácsony.

Út a békéhez  

„Miközben a magyar kormány a béke fontosságáról beszél, nem teszi hozzá azt, ami egyértelmű, és amit ma megerősíthettem ukrán tárgyalópartnereimnek: béke csak akkor lehetséges, ha az ukrán nép háborús erőfeszítései sikerre vezetnek, ha helyreáll Ukrajna területi szuverenitása és az orosz csapatok elhagyják Ukrajna területét” – tette hozzá a főpolgármester. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el. 

Kiemelt kép: Fotó Facebook/Karácsony Gergely