Vitát kezdeményeztek a BKV Zrt. szakszervezetei, mivel 6 százalékos béremelést szeretnének elérni a dolgozóiknak. Tudatták, hogyha nem sikerülne megállapodni a kollektív munkaügyi vita során, akkor sztrájkot rendelnek el.

Béremelést kérnek

Bejelentették a BKV Zrt. szakszervezetei pénteken, hogy kollektív munkaügyi vitát kezdeményeztek annak érdekében, hogy 6 százalékos béremelést érjenek el – tudatták egy közleményben az MTI-vel. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Sztrájkolhatnak

A szakszervezetek kikötötték, hogy amennyiben nem sikerülne hét napon belül megállapodniuk, akkor már az egyeztetés ideje alatt is kezdeményezhetik egyszer, legfeljebb 2 órára a figyelmeztető sztrájkot – írja a 24.hu.

Napi programajánlat Budapestről és környékéről, folyamatosan frissülő tartalommal. Ne maradj le te sem a legjobb helyekről, eseményekről. A részletekért kattints ide!

Bérfejlesztésért küzdenek

A kollektív munkaügyi vitát azért jelentették be a BKV szakszervezetei, mert mielőbb el akarják érni, hogy dolgozóik 6 százalékos bérfejlesztést és 10 százalékos cafeteria emelést kapjanak.

Megnehezíti a dolgukat a járvány

A koronavírus-járvány tomboló harmadik hulláma miatt azonban nincs könnyű helyzetben a társaság, pedig eddig is próbált megállapodni a szakszervezetekkel a 2021-es bérjellegű juttatásokról. A BKV Zrt. vezetése egyébként már korábban is azt ígérte, hogy a tulajdonossal közösen keresi a szükséges forrásokat.

Együttműködnek

“Bízunk benne, hogy ezek a törekvések sikerrel járnak, viszont a mostani, rendkívüli időszakban szükségünk van az érdekképviseletek megértő és türelmes támogatására is” – írták a BKV Zrt. közleményében.

Kérték a metrósok oltását

Ahogy azt az elsők között megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, Tüttő Kata főpolgármester-helyettes arról tájékoztatott, hogy a járványhelyzet miatti súlyos fertőzések miatt kieshetnek a munkából a BKV legfontosabb dolgozói, akik például a 2-es metrót is irányítják, így leállhat a budapesti metróközlekedés.

Két dolgozón múlik a város közlekedése

A politikus arra is rámutatott, hogy alig két ember egészségén múlik a város közlekedése, ezért kérték, hogy a legfontosabb, stratégiai munkakörben dolgozókat oltsák be mihamarabb. Erre a kormány végül rábólintott.

Kritikus területen dolgoznak

A BKV dolgozóinak az oltására azért is van nagy szükség, mert a cég munkatársai a vírus szempontjából kritikus területeken dolgoznak. A tervek szerint március elején 138 főt oltottak be a Szent Imre Kórházban.

Nem akarnak első ajtós felszállást

A cégnél működő szakszervezet azt is követelte korábban, hogy azonnal szüntessék meg az első ajtós felszállást a dolgozók védelme érdekében. Közleményükben azt írták, ha ezen nem változtatnak, akkor a sofőrök a saját kezükbe fogják venni a biztonságukat, és engedetlenségi akció keretén belül nem fogják kinyitni az első ajtót az utasok előtt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció