Októberben válaszották meg polgármesternek Parádi Katalint, aki máris rendkívül nehéz helyzetbe került. Szerinte azért akarják ellehetetleníteni, mert korábban simlisségeket akadályozott meg.

A korábbi polgármester egészségi okok miatt mondott le

Zebegény korábbi polgármestere, Hutter Jánosné önként mondott le a település vezetéséről még a nyáron. Az egészségügyi állapota megromlásával indokolta döntését. Gyógykezelése elhúzódása miatt úgy látta, nem tudja tovább folytatni a munkát. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Parádi Katalin kiélezett csatában nyert

A választás ennél szorosabb szinte nem is lehetett volna, hiszen az újonnan megválasztott polgármesternő 162 szavazatot kapott, míg riválisa 160-at. Korábban civilként már feltárt egy szabálytalan közbeszerzést, továbbá több helyi ügyre is felhívta a figyelmet. Parádi Katalin szerint ennek köszönheti, hogy megnyerte az október 2-ára kiírt időközi önkormányzati választást, derül ki a Blikk cikkéből.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nem voltak adottak a munkavégzéshez a feltételek

Furcsa helyzet alakult ki. A zebegényi képviselő-testület tagjainak ugyanis lényegében egy, a munkájukat bíráló helyi aktivista lett a felettese. Már a megválasztását követő napon berendelték dolgozni, pedig a határozatot még meg sem kapta a Helyi Választási Bizottságtól a polgármesterré választásának kapcsán. A hivatalban nem volt bent a jegyző, számítógépet, mobiltelefont sem kapott, sőt, még a polgármesteri e-mailekhez sem fért hozzá.

Ezt lépte az alpolgármester

Miután Parádi Katalin megkérte az alpolgármestert a beérkező levelek kezelésére, ő az e-maileket a céges levelezésébe irányította át. Ezzel az újdonsült polgármester szerint sérültek az adatvédelmi szabályok. Ezen felül az alpolgármester azt követelte Parádi Katalintól, hogy adjon műszaki instrukciókat a kül-és beltéri utak építésének kapcsán a közbeszerzésen jelentkező kivitelezőnek, amelynek összértéke 400 millió forint.

Vitatható részletek a közbeszerzés kapcsán

Parádi Katalin már egy lakossági fórumon is észrevételt tett a közbeszerzés vitatható részleteiről. A polgármester leállíttatta a tendert a felmerülő aggodalmak miatt, mint a szakértelem biztosításának hiánya, a közbeszerzési eljárás előkészítése valamint a hatékony közpénzfelhasználás megsértésének gyanúja.

Nem mindenkinek tetszett a polgármester döntése

Az egyik képviselő törvényességi állásfoglalást kért Parádi Katalinnal szemben. Egy korábbi, 900 milliós közbeszerzés öt képviselő lemondásához vezetett. Akkor hiába szerettek volna időközi választást tartani, a járványhelyzet kapcsán kihirdetett vészhelyzet miatt nem volt erre lehetőség.

Számítógépe lett, a helyzete viszont nem javult

A polgármesternek reggel 8:00-tól 16:30-ig tartó munkaidőt akarnak előírni, amit a hivatalban kellene töltenie. Parádi Katalin elpanaszolta a Blikknek, hogy ezt nem tudja megvalósítani, mivel középsúlyos értelmi fogyatékos, tizenhét éves gyermekét egyedül neveli. A jogszabály szerint munkaideje felét végezhetné otthonról, ám a jegyző még a jelenléti ív vezetésére is felszólította, holott ő nem a munkáltatói jogköreinek a gyakorlója.

A feladatok egy része elvégezhető lenne otthonról

A polgármester elmondta, hogy munkájának egy részét adminisztrációs feladatok és telefonhívások lebonyolítása teszi ki, amit otthonról is el tudna látni. Nincs olyan szakmai érv, ami indokolná, hogy mindezt a hivatalból tegye, ahol nagy a nyüzsgés.

Túlórázni is kellene

A testületi ülések este 6 órától kezdődnének, ami tovább nehezíti a helyzetet. Mindemellett lehetetlenné válna, hogy a polgármester a gyermekét nevelje, holott a fogyatékos gyermekét egyedül nevelő szülőknek többletjogok járnak. Parádi Katalin szerint az a cél ezzel a munkaköri leírással, hogy lemondassák vagy ellehetetlenítsék.

Segítséget kért

A Márianosztrai Közös Önkormányzati Hivatal gesztor polgármesteréhez fordult segítségért, ám a helyett csak egy kioktató levelet kapott. Most a Kormányhivatalnál kezdeményezett törvényességi felülvizsgálati eljárást. Az ügy elbírálása jelenleg is folyamatban van. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Parádi Katalin – Forrás: Danubia Televízió