11 lakó és 2 dolgozó koronavírus tesztje lett pozitív a Baross Utcai Idősek Otthona Csokonai utcai telephelyén. A pozitív teszt után minden lakót kórházban ápolnak. Az intézményben összesen ötvenen laknak, 22-en dolgoznak.

Kéthetente szűrnek

A Fővárosi Önkormányzat szerkesztőségünknek megküldött közleményében az áll, hogy 2020 szeptember közepétől a fővárosi idősotthonokban kéthetente szűrik a dolgozóinkat és esetenként, ha szükséges az ellátottak szűrésében is közreműködnek.

Több ezer tesztet végeztek

A Fővárosi Önkormányzat szerint a dolgozók szűrése kiemelt fontosságú a vírus terjedésének megelőzésében, 21 telephelyen eddig 2896 tesztet végzett a főváros.

A kamaraerdei otthonban is voltak fertőzöttek

Szeptember elején a Kamaraerdei Úti Idősek Otthona egyik munkavállalójának pozitív PCR-tesztje után a kontaktkutatás két ellátott esetében mutatott ki koronavírus-fertőzést. A lakókat akkor is kórházba szállították.

Látogatási tilalom

Intézményvezetői kezdeményezésre a Fővárosi Operatív Törzs ülésén augusztus 19-től látogatási és kijárási tilalmat rendelt el a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában lévő Pesti Úti Idősek Otthonában.

Sok lakó megfertőződött

A pesti úti idősotthon akkor került a hírekbe, amikor tavasszal, még a koronavírus-járvány elején kiderült, hogy nagyon sok lakó koronavírussal fertőződött. A főváros és a kormány egymásra mutogattak az ügyben.

Fertőtlenítést rendeltek el

Az országos tisztifőorvos fertőtlenítést rendelt el, melyet a honvédség végzett el, az otthon beteg lakóit pedig mentőautó-konvojjal átszállították a Budakeszi melletti Korányi korházba.

Nyomoz a rendőrség

Közben nyomoz a rendőrség a Pesti úti idősotthon ügyében. A Fővárosi Önkormányzat által fenntartott intézetben 44-en haltak meg eddig koronavírus miatt.

Nyáron is fertőtlenítettek a katonák

Júliusban megelőző intézkedésként újra fertőtlenítették az intézményt a Magyar Honvédség katonái, hogy ne válhasson ismét gócponttá az idősotthon.

Kiemelt kép: Mentők még tavasszal a Pesti úti otthon előtt – Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt