Ahogy arról az elsők között itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon beszámoltunk, teljesen felújítják a 11-es főút szentendrei szakaszát. A munka jövő tavasszal indulna. Vitályos Eszter, a kormánypártok várható országgyűlési képviselő-jelöltje szerint a szentendrei városvezetés hibája miatt csúszhat a munka, a szentendrei polgármester szerint Vitályos állítása, nem felel meg a valóságnak. A térség ellenzéki országgyűlési képviselő-jelöltje, Buzinkai György is beszállt a vitába.

Indul a 11-es út felújítása

Legkorábban 2022 tavaszán kezdődhet el a 11-es főút szentendrei szakaszának rekonstrukciója, és várhatóan tizenöt hónapig tart majd. Az önkormányzat a szakértőkkel és civilekkel közösen egy javaslatcsomagot állított össze a felújításhoz. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Zöldhullám Szentendrén

A rekonstrukció során teljesen felújítják a burkolatot, megújítják a csapadékvíz elvezetést, szélesebb sávok lesznek, minden zebránál lesz lámpa, az autósok pedig zöldhullámot kapnak, így gyorsabban átjuthatnak a városon. Egy problémás terület maradt, ez a balra kanyarodás kérdése.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Balesetveszélyes a balra kanyarodás

A 11-es út szentendrei szakaszán a legtöbb balesetet a balra kanyarodás okozza, a túlterhelt szakaszon a forgalomfeltorlódásnak is gyakran ez az oka. A rendőrségi szakértők és a tervezők egybehangzó álláspontja szerint mindenhol meg kell szüntetni a lámpa nélküli balra kanyarodás lehetőségét. Ez több balra kanyarodási lehetőséget is érint, melyek forgalomtechnikai megoldása jelenleg még egyeztetés alatt áll – írtuk november 10-én.

Balhé lett a balra kanyarodásból

A botrány a balra kanyarodás kérdéséből lett. Szentendre vezetése azt állítja, hogy a rekonstrukciót végző Magyar Közút Zrt-vel folyamatosan egyeztetnek. „A Magyar Közút október végén értesítette hivatalosan a várost, hogy minden Budapest felőli balra kanyarodást letilt a Pannónia-telepnél és kérte az önkormányzatot, hogy vizsgálja felül a városrész forgalmi szabályozását és tegyünk javaslatokat ennek ismeretében. Ennek megfelelően szakemberek bevonásával megvizsgáltuk a forgalmi helyzeteket és megtettük javaslatunkat.” – írják a város hivatalos oldalán. Hozzáteszik: „Eddig a Magyar Közút nem jelzett vissza hivatalosan, sem informálisan, hogy bármilyen aggályuk lenne a javaslatokkal.”

Megakadhat a 11-es felújítása

Vitályos Eszter a térség várhatóan kormánypárti országgyűlési képviselő-jelöltje a közösségi oldalán arról ír, hogy „A szentendrei önkormányzat határidőn túli módosítási javaslatokat nyújtott be a 11-es út felújításával kapcsolatban, amely megakaszthatja a Kormány projektjét.” Vitályos Eszter azt is írja, hogy Fülöp Zsolttal más politikai nézeteket vallanak, és rengeteg szakmai dolgot másképp látnak, szeretné hinni, hogy a késői módosításokat az itt élők és a lakosság érdekében nyújtotta be a szentendrei városvezető.

Nem felel meg a valóságnak

Az önkormányzat hivatalos oldalán reagáltak Vitályos posztjára. Ezt írják: „Nem felel meg a valóságnak az a Vitályos Eszter által közzétett információ, mely szerint a szentendrei önkormányzat határidőn túli módosítási javaslatokat nyújtott be a 11-es út felújításával kapcsolatban, amely megakaszthatja a Kormány projektjét. A valóság ezzel szemben az, hogy a város vezetése folyamatosan egyeztetett a Magyar Közút Zrt. illetékeseivel a várost átszelő út rekonstrukciójának részleteiről, és minden információt időben átadott a beruházó állami szereplők megalapozott döntéseit segítve, hozzájárulva ahhoz, hogy a Magyar Közút jól előkészítve és időben megkezdhesse a munkát.” – írják.

Nem fogadható el a késedelem

Vitályos Eszter december elején találkozóra hívja Fülöp Zsolt szentendrei polgármestert, az önkormányzat azonban már a jövő héten találkozna Vitályossal és a Magyar Közúttal, hogy tisztázzák a helyzetet. Mint írták: A 11-es út felújítása kapcsán egy nap késedelem sem fogadható el.

A kormány suttyomban kihátrál

A buliba beszállt Buzinkai György az ellenzéki összefogás országgyűlési képviselő-jelöltje is. Így fogalmazott: „Egyre több helyen látszik, hogy a kormány suttyomban kihátrál nagyobb infrastruktúra fejlesztési projektek mögül. Úgy tűnik, ennek következő áldozata a 11-es út lesz. A szentendrei útszakasz felújítását tavasszal kezdték volna meg, most a projekt már veszélyben van.” – írja a politikus.

Visszafogják a beruházásokat

Buzinkai György szerint a kormány többek között azért hátrál ki a 11-es út felújításából, mert üres az államkassza, idén 4 ezer milliárd forintos mínusszal zár a költségvetés és ezért inkább visszafogják a beruházásokat – állítja.

Kerestük, de nincs ideje

A napokban kerestük Vitályos Esztert, szerettünk volna interjút készíteni vele, de jelezte, hogy ebben az évben a hivatali elfoglaltságai miatt nincs ideje a BudaPestkörnyéke.hu olvasói, vagyis a választópolgárok számára. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Vitályos Eszter és Fülöp Zsolt – BPK-montázs – Forrás: Facebook/Vitályos Eszter, Faot.hu