Ferencváros 18 képviselőjéből tízen, a Momentum, a DK, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd helyi politikusai írták alá azt a javaslatot, hogy az önkormányzat emelje meg átlag a két és félszeresére a testület tagjainak tiszteletdíját – írja a polgármester a közösségi oldalán. Baranyi Krisztina jelezte, ezt ő így ebben a formában nem szavazza meg.

Brutális emelés

A javaslatot beterjesztők közül kilencen bizottsági elnökök vagy tanácsnokok, akik az eddigi bruttó 290 ezer forint tiszteletdíj helyett 730 ezret szeretnének kapni.

A fideszesek sem járnának rosszul

A tizedik képviselőnek valamint a fideszeseknek (akik között csak egy bizottsági elnök van) az eddigi 223 ezer Forint helyett 520 ezer járna. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Megmagyarázták

A Telexnek megküldött előterjesztésben azt írják, a rendeletet például úgy kéne módosítani, hogy ha a képviselő valamilyen bizottsági tag is, akkor tiszteletdíjként a képviselői alapdíj 200 százalékát kapja meg, tehát dupla annyi pénzt. Ha pedig bizottsági elnök vagy tanácsnok az illető, akkor annak a 280 százalékát.

Járdára kevesebb jut

Mindez ferencvárosi önkormányzatnak mintegy nyolcvanmilliós többletkiadást jelentene évente – írja Baranyi Kriszta polgármester, aki azonnal hozzáteszi, ez az összeg több, mint amennyit idén járda- és útfelújításra tudnak fordítani.

Emelni lehetne, de nem ennyivel

A ferencvárosi képviselők jövedelmét a növekvő infláció miatt lehetne emelni – ismerte el a Baranyi Krisztina, de szerinte ez a mérték indokolhatatlan.

Többet keresnének mind a budapestiek

A képviselők előterjesztése alapján ők maguk a teljes főállásért, napi nyolc órás munkáért járó átlagos magyar bérnél 70 százalékkal többet kapnának. Jóval több, mint másfélszeresét vinnék haza annak, mint amennyit a Fővárosi Önkormányzat bizottságainak elnökei.

Vétó

A javaslatot nem támogatom, megszavazni nem fogom. Ha a testület megszavazza, akkor polgármesteri vétóval élek – írja a posztjában a polgármester.

Van, aki közben visszalépett

 Dr. Mátyás Ferenc – Momentum képviselő úr jelezte, hogy visszavonja a javaslat támogatását, nem kíván előterjesztőként szerepelni – közölte egy kommentben Baranyi Krisztina.

Az érdi polgármester is szerény maradt

Bár törvény kötelezi rá, Érd polgármestere nem emeli meg saját fizetését. Az Országgyűlés nemrég döntött úgy, hogy a települési vezetők bérét 30 százalékkal meg kell emelni.

Nem hajtják végre a törvényi kötelezettséget

A polgármester úgy döntött, hogy Érden, a fizetésemelésre vonatkozó törvényi előírást nem hajtják végre. Miután nem vitte be a törvényt a helyi szabályozásba átültető határozattervezetet az idei utolsó, december 16-i közgyűlés elé, januártól a hivatal sem az ő, sem az alpolgármesterek esetében nem fogja bérszámfejteni az emelt összeget.

Az érdi döntés részleteit itt írtuk meg: