A legfőbb ügyész befolyással üzérkedés és más bűncselekmények miatt indítványozta Tóth Csaba szocialista képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. 280 millió forintot keresnek rajta.

A hivatalos dokumentum

Az Országgyűlés honlapján a Mentelmi bizottság tette közzé a legfőbb ügyész indítványát, amely részletezi, pontosan mivel gyanúsítják Zugló parlamenti képviselőjét.

Nem volt mindegy a cég

Kiderült, a szövevényes ügyben a fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére eleve olyan céget kerestek, amely hajlandó volt nyeresége egy részét átadni – írja a 24.hu.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Házkutatás Horváth Csabánál

Amint arról a BudaPestkörnyeke.hu is beszámolt, házkutatás volt két hete a zuglói polgármesteri hivatalban, egy önkormányzati cégnél és az MSZP-s polgármester, Horváth Csaba otthonában is. Később kiderült, a Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós bűncselekmények miatt több helyszínen folytatott eljárást. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezt írta Horváth Csaba

Az ügy kapcsán megszólalt Horváth Csaba, Zugló MSZP-s polgármestere is, aki posztjában azt írta: “Szerdán reggel az ügyészség munkatársai jelentek meg a Zuglói Polgármesteri Hivatalban, a Zuglói Közbiztonsági Nonprofit Kft.-nél, valamint az otthonomban. Az eljárás pontos okát egyelőre nem ismerjük, de mindenben együttműködünk az ügyészséggel. Amint többet tudunk, tájékoztatjuk a közvéleményt.” 

Megszólalt Hadházy Ákos

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerint, aki Zuglóban indul az ellenzék jelöltjeként a parlamenti választáson, mindez a SYS IT Services Kft.-t érintő nyomozással állhat kapcsolatban, ami egy számlagyáras ügyben került elő, korábban pedig a BKV informatikai rendszereit is üzemeltette.

Számlagyár

“Fontos elmondani, hogy a SYS IT ügye a kormány legmagasabb köreihez vezet. A számlagyárként működő cég egy nagyon komoly csalássorozat központi szereplője, az ügyben információim szerint érintett egyebek mellett a 4iG Nyrt. is, amelynek épp tegnap tette lehetővé a kormány, hogy megvásárolja az Antenna Hungáriát, így megkerülhetetlen szereplője legyen a magyar távközlési iparnak.” – írja a posztban Hadházy.

Gyanúsított lett Zugló polgármestere

A Központi Nyomozó Főügyészség szerda délután azt közölte, hogy befolyással üzérkedés és más bűncselekmény miatt folytat nyomozást, amiben a zuglói fizetős parkolási rendszerrel kapcsolatos visszaéléseket vizsgálja. Gyanúsítottként hallgatták ki a polgármestert és egy volt helyi politikust.

Igényt tartottak a nyereségre

A megalapozott gyanú lényege szerint 2016-ban a jelenlegi polgármester, aki akkor a Fővárosi Közgyűlés tagja volt, a társával Zuglóban a tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére kerestek egy gazdasági társaságot, amelytől a nyereségük felére tartottak igényt – írja az ügyészség.

Pénzt vehetett át

Mindezen túlmenően 2017 szeptemberében egy helyi politikus azzal kereste meg ugyanezen céget, hogy havi 3 millió forintért cserébe nem fogja a befolyását a cég ellenében érvényesíteni az ügyben. A gyanúsított ennek kapcsán legalább három alkalommal vett át alkalmanként 3 millió forint készpénzt. A kiterjedt nyomozásban további eljárási cselekmények várhatók.

Pártkifizetőhely?

Várnai László, a CivilZugló Egyesület elnöke a Blikknek azt állítja, hogy a zuglói parkolási rendszer egyfajta párkifizető helyként működik. Alighanem ezért lobbizott hiába Tarlós István korábbi fideszes főpolgármester is Orbán Viktor kormányfőnél, hogy egységesítsék budapesti parkolást.

Ennyi pénzt tehettek zsebre

A parkoló automaták beszerzéséből, üzembe helyezéséből várható bevételből Tóth Csaba – saját maga és Horváth Csaba részére – 31 250 000 forint jogtalan előnyt kért, és vett át, az alábbiak szerint:

  • 2017. március 15. napján 10 000 000 forintot,
  • 2017. július 1. napján 10 000 000 forintot,
  • 2017. augusztus 2. napján 11 250 000 forintot.

Ez még nem minden

A 2017. júliusában megkötött szerződésből származó bevételből 2017 őszétől 2019 őszéig havonta 10-15 millió forintot, összesen legalább 250 millió forint készpénzt vett át Tóth Csaba, a lakásához tartozó társasházi tárgyalóteremben.

Nyomozhatnak a rendőrök

A Mentelmi bizottság az ügyet március 7-én megtárgyalta. Tóth Csaba a testület ülésén azt mondta, a legfőbb ügyészi indítványban leírtak teljesen megalapozatlanok, nem követett el semmilyen bűncselekményt, ő maga kérte mentelmi joga felfüggesztését. A Mentelmi bizottság 6 igen szavazattal, egyhangúlag azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy Tóth Csaba mentelmi jogát függessze fel.

Címlapképünkön Tóth Csaba a főpolgármesterrel beszélget.