Egy engedélyeztetés akár 100 ezer forintba is kerülhet. A fideszes képviselő azt mondja, ha fúrt kút tulajdonosa lenne, egyenlőre semmit sem tenne. Egy jogszabály szerint idén december 31-ig minden engedély nélkül fúrt kutat regisztrálni kell, különben 1 milliós bírságot kockáztat a tulajdonos.

Ahogy kedden itt a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálon is megírtuk: a csaknem két éve életbe lépett moratórium előtt azt a vízhasználót, aki engedély nélkül hozott létre kutat, a vízügyi hatóság kötelezhette a vízkivételezés megszüntetésére vagy felfüggesztésére, illetve a kutak átalakítására, és indokolt esetben megszüntetésére. Ezen kívül akár egymillió forintig terjedő bírságot is kiszabhattak. Ennek az időszaknak lenne vége 2018 utolsó napján, aki addig nem engedélyezteti a kútját, jelentős bírságra számíthat.

Havonta 300 ezer alkalommal olvassák el a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportál cikkeit. Építsd a vállalkozásod az olvasóink erejével! Klikk ide!

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Akár 100 ezer forintba is kerülhet

A BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportál egyik olvasója azt írta nekünk, hogy „Felhívtam egy céget régi gyűrűs kút miatt, a cég vállalja az engedély nélkül készült kutak törvényben előírt komplex kútvizsgálatát, a hatóság részére az engedélyeztetési dokumentáció elkészítését. Potom 95.000 forintért és egy másik helyről is jött ajánlat 100.000 forintért. Nem is értem, hogy gondolják a törvényhozók, hogy ilyen költségbe kényszerítenek családokat!” – írta olvasónk.

Nem tennék semmit – mondja a politikus

Időközben Font Sándor fideszes országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke azt posztolta a Facebook oldalán, hogy ”Tudatában vagyok annak, hogy a jelenlegi jogszabály december 31-et jelöli meg bejelentési határidő kötelezettségnek. Kezdeményeztem egy módosító javaslatot, ami kitolja ezt a határidőt (vélhetően kettő évvel). Ez pedig elegendő lesz arra, hogy egy pontos, lehetőség szerint minden körülményre kiterjedő új jogszabályt alkossunk. Részletekkel hamarosan jelentkezem (miután a Parlament elfogadta a módosítót), de most annyit mindenképp: ha én regisztrálatlan fúrtkút tulajdonos lennék, egyelőre nem tennék ez ügyben semmit.” – írja a képviselő.

Posztja alatt többen is hasonló árakról számoltak be, mint az olvasónk. Egy hölgy azt írja: „Remélem átmegy a módosító, mert jelenleg a törvény betartása lehetetlen. 14 szakembernek írtam tervdokumentáció megrendelése ügyében, 2 válaszolt, brutális költségekkel vállalva a munkát.”

Új jogszabály kell

A közösségi oldalakat elárasztották a hozzászólások, ezekből az látszik, hogy az önkormányzatok többsége semmilyen konkrét, gyakorlati tanácsot sem ad az engedélyeztetési eljáráshoz. Mindenki mást és annak az ellenkezőjét mondja. Úgy tűnik Font Sándornak valóban igaza van: pontos, minden részletre kiterjedő új jogszabályt kell alkotni.

Kiemelt kép: illusztráció