Budapest és környéke tele van jó éttermekkel. Ezek között vannak méregdrága, több Michelin-csillagos helyek és visszafogott árakkal dolgozó, finom ételeket kínáló éttermek is. A napokban megjelent a friss Micheline Guide Hungary kalauz, ez jó támpontot nyújt ahhoz, hogy megnézzük hol lehet jókat enni Budapesten és környékén, na meg a Balatonnál és a Tisza-tónál. Segítségként az éttermek nevére kattintva az adott hely weboldalára jutsz.

Topéttermekben egy 2 fős vacsora 250 ezer forint

A Guide idén összesen 75 éttermet ajánl, amelyekből 28 Budapesten található, 47 pedig vidéken. Idén is Széll Tamás budapesti étterme, a Stand viszi a prímet. Megtartotta dupla Michelin-csillagát (ejtsd: mislejn csillagát). A Lidl reklámarcának és a Duna tévén főzőműsort vezető top séfnek a konyhájában mindig találni érdekes, különleges, újragondolt finomságokat. Egy 8 fogásos vacsoramenű italok nélkül csaknem 80 ezer forintba kerül egy főre. A nyolc fogás senkit se tévesszen meg, ezek falatkák, könnyen megehetők, talán az utolsó fogás végére jól is lakunk. Ha borválogatást is kérünk a menühöz, akkor fejenként nagyjából összesen 130 ezer forinttal, plusz 15 százalékos szervízdíjjal számoljunk. Hasonló árakkal dolgozik Tatán a Platán Gourmet étterem is. Ha tehát a csúcsgasztronómiára vagyunk kíváncsiak mélyen a pénztárcánkba kell nyúlni.

A Michelin-csillagos helyeken 100 ezer forintot számíts egy főre

A Michelin Guide nem csak a brutálisan drága kategóriában ajánl helyeket, vannak megfizethetők is, de előbb lássuk mit tudnak az egy Michelin-csillagos helyek. Összességében elmondható, hogy ezek is drágák. 50-70 ezer forintba kerül személyenként egy menüsor, amely általában 6 vagy 12 fogásból áll, az italt ezen felül értendő. Jattal együtt ezekben is 100 ezer forintot kell számolni egy személyre.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Egy Michelin-csillagos éttermek Magyarországon 2023-ban

Jó ételek, jó áron

A Michelin Guide következő fokozata az úgynevezett „Bib Gourmand” minősítéssel rendelkező étterem. Ez azt jelenti, hogy mérsékelt árak mellett kiváló minőségű a konyhájuk. 1997 óta létezik ez a szimbólum, az ételellenőrök hozták létre azzal a céllal, hogy az éttermeket inkább ár-érték szerint rangsorolják. A Bib Gourmand kategóriás helyeken két személy már 15-30 ezer forintból ki tudja hozni a vacsorát. 59 ilyen minősítésű étterem van az országban, az alábbiak most kerültek ebbe az elegáns klubba.

Új éttermek a „Bib Gourmand” kategóriában

Környezettudatos éttermek

A Michelin Guide a környezetvédelmet, fenntarthatóságot is díjazza. Azok közül, amelyek tavaly Michelin Green Star minősítést nyertek, mind a négyen megtarthatták ezt a minősítést és egy új taggal bővült a rangos csapat. Ezeken a helyeken hangsúlyt helyeznek az otthon termesztett és helyi termelésű alapanyagokra, valamint a megújuló energia használatára, a szénlábnyomuk csökkentésére, az európai textilek és a helyben készült kerámiák alkalmazására.

Michelin Green Star éttermek listája 2023-ban

Egyre több jó étterem

Gwendal Poullennec, a Michelin Guide nemzetközi igazgatója azt mondja, nem csupán Budapesten, de az egész országban nyomon követik az izgalmas gasztronómiai fejlődést, örömmel jelentik be, hogy 14 új étterm került be a 2023-as válogatásba, vagyis egyre több jó étterem van Magyarországon.

Kiemelt kép: Széll Tamás és felesége, Szulló Szabina a kétszeres Michelin-csillagos Stand étterem tulajdonosai