Kétnapos konferencia keretén belül rendezik meg az Akkumulátoripari Világtalálkozót Budapesten. Az eseményen jelen van a Friedrich Ebert Stiftung, az IndustriALL Global és az IndustriALL Europe szövetség is. A fő témát az akkugyárakban dolgozók jogainak védelme áll.

Csütörtökön kezdődött

Október 5-én csütörtökön vette kezdetét a világtalálkozó. Az eseményt a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) szervezte. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az akkugyártás kulcsfontosságú

Az autógyártás már most is elképzelhetetlen akkumulátorok gyártása nélkül. A jövőben még nagyobb hangsúly lesz az akkugyártáson az elektromos autók térhódítása miatt. Éppen ezért nagy a verseny ezekért a beruházásokért, mondta Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár nyitóbeszédében.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Erre lehet számítani

A járműipari ágazat az akkugyártással együtt a magyarországi ipar 30%-át adhatja 2030-ra. a kormány a hazai ipar húzóágazatának tekinti az autógyártást és az akkumulátorgyártást. Az államtitkár hangsúlyozta, ha nem lennének akkumulátorgyárakkal kapcsolatos beruházások hazánkban, akkor több százezer autóipari munkahely kerülne veszélybe.

Néhány számadat az elmúlt évekből

A legutóbbi hat év során 14,34 milliárd eurónyi külföldi tőkebefektetés érkezett Magyarországra. 20 ezer munkahely jött létre akkumulátoripari működő tőke befektetések következtében. Fábián Gergely elmondása szerint az európai akkugyártás fő beruházási célpontjai közé tartozik Magyarország és Németország.

Tömegek fognak dolgozni az akkugyártás területén

Úgy kalkulálnak, hogy a globális akkumulátor ellátási láncban 10 millió munkavállaló fog dolgozni 2030-ra. Erről Kan Matsuzaki, az IndustriALL Global Union főtitkárhelyettese beszélt. Magyarországon a szektorban 30 ezer munkavállalóval terveznek, ebből 9 ezren Debrecenben fognak dolgozni.

Ezzel kell foglalkozni a szakszervezeteknek

Az alacsony bérekkel, a munkahelyvédelmi kérdésekkel egyaránt foglalkoznia kell a szakszervezeteknek, szögezte le Czirfusz Márton, a Periféria Közpolitikai és Kutatóközpont társalapítója. Komoly kérdést vet fel, hogy a dolgozók mennyire vannak veszélyben a mérgező anyagok miatt.

Nem elég magasak a bírságok?

Czirfusz Márton szerint bár előfordulnak tragikus munkahelyi balesetek, a bírságok mégsem elég elrettentőek. A Samsung a 2022-es év során a létező legmagasabb bírságot kapta, ám ez a cég profitjának csupán a fél százalékát tette ki.

Magyarország találkozási pont

A kormány stratégiai célként igyekszik megvalósítani azt, hogy a nyugati autógyártók valamint a keleti akkugyártók hazánkban találkozhassanak. Magyarországra kulcsszerep várhat az európai gyártók, végső gyártók, az oemek, és a fejlett ázsiai országok közötti együttműködés tekintetében. Erről Fábián Gergely beszélt a nyitónapon.

Ezek is érdekelhetnek!

Az iváncsaiakat zavarja az akkugyár zúgása

A Budapesttől délre, alig 35 kilométerre épülő gyárban korábban több tucatnyi dolgozó lett rosszul, amikor a nyár folyamán ismeretlen anyag került a levegőbe. Az ügyben még a Dunaújvárosi rendőrkapitányság is nyomozást folytatott. A helyiek panaszkodnak, hogy nagy a zaj a gyár miatt. A polgármester is felháborodott, követelte, hogy a cég tartsa be a zajkibocsátásra vonatkozó előírásokat. A cég levélben válaszolva azt írta ,zajcsökkentési intézkedéseket készítenek elő és hajtanak végre. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció, a gödi Samsung-gyár építéséről készült felvétel