Büszkén jelentette be Gyömrő fideszes országgyűlési képviselője, Szűcs Lajos, hogy két konténert helyeznek el a Fekete István Általános Iskola előtt, hogy „a gyerekek megfelelő körülmények között tudjanak tanulni.” A jelenlegi helyzet vélhetően nem sokat változik, ugyanis a gyerekek egy része konténerben tanul, más részük pedig egy közösségi házban, miközben az iskola felújítását a pénzhiányra hivatkozva állította le a kormány.

Hatalmas kontraszt

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról, hogy 5,5 milliárd forintból épült új általános iskolát adtak át Maglódon, miközben az onnan néhány kilométerre lévő Gyömrőn nagyon lepusztult állapotban van az iskola. A gyerekek egy része konténerben tanul, más részük pedig egy közösségi házban, miközben az iskola felújítását a pénzhiányra hivatkozva állította le a kormány. A Fekete István Általános Iskola beázik, kilógnak a vezetékek, és mállik a vakolat. A szülők két éve próbálják elérni, hogy az állam betartsa a szavát. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Patkányok és szennyvíz a konténerekben

Májusban az intézményt fenntartó Monori Tankerületi Központ előtt tüntettek, akkor a tankerület vezetője is egyetértett velük. Az iskolában annyi a gyerek, hogy konténerekben is folyik az oktatás. Ezeket viszont néha elönti a szennyvíz, és a szülők szerint patkányok is vannak. Egy rágcsálót még a csatorna kamerája is rögzített a múlt héten.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Megosztva tanulnak

Azután kiderült, hogy kevés konténer érkezett, és sok gyermeknek új helyet kellett találni. A Prauz József Közösségi Házban kezdhettek azok a gyerekek, akiknek nemhogy az iskolában, de a konténertermekben sem jutott hely. Gyakran szennyvíz önti át a konténertermeket, és már egy patkány is felbukkant a helyszínen.

Csak reménykedni tudnak

A szülői munkaközösség vezetője arról számolt be, hogy több levelet is írtak már, de az új iskola építéséről semmilyen tájékoztatást nem kaptak. „Nem tudjuk, hogy mikor fog elkezdődni, de még mindig reménykedünk abban, hogy minél hamarabb, hiszen a felsős iskolának az állapota eléggé aggasztó” – magyarázta Siegl Tünde.

Maglód jobban járt

A közelmúltban négy kilométerrel odébb Maglódon adtak át egy 5,5 milliárd forintért épült általános iskolát. Az újonnan átadott maglódi iskolát digitális táblákkal szerelték fel, nagy tornacsarnokot építettek hozzá, és a tantermek is tágasak és világosak lettek. 

Két konténert telepítenek

„A mai napon Gyömrőn a Fekete István Általános Iskola előtt megkezdődik két konténer letelepítése, azért, hogy a gyerekek megfelelő körülmények között tudjanak tanulni. Hamarosan a Kastélydombi területen is telepítésre kerülnek további konténerek. A legfontosabb most az, hogy fogjunk össze, és dolgozzunk azért, hogy minél hamarabb felépülhessen a szükséges új iskolaépület. Köszönöm a szülők konstruktív hozzáállását, a gyerekeknek pedig eredményes tanulást kívánok!” – jelentette be hétfőn Facebook-oldalán Szűcs Lajos fideszes országgyűlési képviselő.

Nem alkalmas a felújításra

Az iskola honlapján 2021-ben született egy hosszú bejegyzés arról, hogy az iskola jelenlegi épülete már nem alkalmas felújításra, olyan szerkezeti problémák vannak. Mint írták: „2020 tavaszán eldőlt, hogy a jelenlegi iskolánk épületeinek felújítása, bővítése, átalakítása nem járható út. A meglevő épületek műszaki állapota, elhelyezkedése, széttagoltsága, rossz tájolása miatt született meg az a javaslat, hogy a teljes bontás után egy új iskolát kell építeni a régi helyére. Ezzel az is változott, hogy nem plusz 16 tantermet építenek a megmaradó tantermek mellé, hanem 24 tantermes iskola épül.”

Pénzhiányra hivatkoztak

Csakhogy a kormány lefújta a felújítást pénzhiány miatt. Az iskola honlapján 2021-ben arról írtak, hogy 2022 tavaszára tervezik az ideiglenes konténersuli felépítését. Ekkor az intézmény vezetője még bizakodó volt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: konténerben tanulnak a gyömrői iskolások. Fotó: BudaPestkornyeke.hu