A napokban Vaskuti Istvánt választották a tagok a Nemzet Sportolójának. Sokak számára meglepő volt a döntés, hiszen arra számítottak, hogy Hegedüs Csaba lesz a befutó. Az olimpiai bajnok birkózónak nem esett jól a döntés, de elfogadja azt.

Vaskutit választották

Döntöttek a Nemzet Sportolói, Varga János december végi halála után szerdán új tagot szavaztak maguk közé. A választás az olimpiai és tízszeres világbajnok kenusra, Vaskuti Istvánra esett, akit hét igen szavazattal jelöltek a megtisztelő elismerésre, így ő lesz a 12. Nemzet Sportolója, ha a felterjesztést a kormány is elfogadja. Ez azonban már csupán formalitás, mert eddig még senkit sem vétóztak meg. A kitüntetés életjáradékkal, havi bruttó 630 ezer forinttal jár. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Hegedüs Csaba csalódott

Vaskuti kiválasztása meglepetés, hiszen sokan Hegedüs Csabára jelölésére számítottak. Az olimpiai bajnok birkózó nem is tagadta csalódottságát.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

„A lelkem mélyén bíztam benne”

„Egész életemben a nemzetemet szolgáltam, és ezt teszem most is, hetvenöt esztendősen a birkózóakadémián – mondta Hegedüs a Sportal.hu-nak. – Büszke vagyok arra, amit elértem, s a lelkem mélyén bíztam benne, hogy ez elég lesz ahhoz, hogy hivatalosan a nemzet sportolójává váljak”

Van benne csalódottság

„Talán majd egyszer. Van bennem csalódottság, kár lenne tagadni, de Vaskuti Pista, aki nemcsak sportolótársam, hanem barátom is, nagyon megérdemelte ezt a kitüntetést. Egy órája beszéltem vele, és tiszta szívből gratuláltam neki” – tette hozzá.

Elvitathatatlan érdemek

Vaskúti eredményei elvitathatatlanok, a magyar kenu sport megkerülhetetlen alakja, amellett, hogy komoly sikerei voltak sportolóként, visszavonulása után 26 évig dolgozott szakmai vezetőként, közel 30 évig volt tagja a MOB elnökségének, s még ma, 67 évesen is edzősködik a BKV Előrében, igaz, már nyugdíjasként tanítja a kenuzást a gyerekeknek.

Családi tragédiák árnyékában

A BudaPestkörnyéke.hu írt néhány hete arról, hogy őszintén beszélt életéről és családi tragédiáiról Hegedűs Csaba. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok birkózólegenda, a századik magyar ötkarikás aranyérem tulajdonosa édesapjáról, valamint leánya és nővére elvesztéséről is elmondta gondolatait, és nem titkolja: magányos perceiben gyakran ordít, sír és emlékezik.

Édesapja elhagyta az országot

A korábbi klasszisnak már gyerekként felfoghatatlan nehézségekkel kellett megbirkóznia. Tulajdonképpen nyolcévesen fel kellett nőnie: vívómester édesapja, István az ’56-os forradalom után elhagyta az országot, miután koholt vádakkal perbe fogták. 

Túlélt egy súlyos autóbalesetet

Hegedűst később súlyos autóbaleset érte, életveszélyes sérüléseket szenvedett. Úgy fogalmazott: háromszor halt meg klinikailag, több mint harminc operáción esett át. A bivalyerős, csaknem 100 kilós sportember 48 kilóra fogyott le, lábát amputálni akarták. A reményt azonban sosem adta fel, hogy visszatér a birkózószőnyegre: így is történt, 1976-ban és 1977-ben még Európa-bajnoki címeket szerzett.

Elvesztette kisebbik lányát

A legszörnyűbb csapást 2020 ősze hozta, amikor Hegedűs Csaba elvesztette kisebbik lányát. A 39 esztendős Olimpia váratlanul, szívinfarktusban halt meg. Dunakeszi otthonában lett rosszul, és hiába hívtak orvost, már nem tudták megmenteni.

Nem volt előzménye

A nő a tragédia előtt néhány nappal a szokásos alapos orvosi kivizsgáláson vett részt. Megállapították, hogy tökéletesen egészséges. Nem volt gyermeke, de így is harmóniában, szeretetben élt, testvéreivel, Bernadett-tel és Csabával, és a szülőkkel is rendszeres kapcsolatot tartott. Egy nappal a halála előtt ifjabb Hegedűs Csaba gyermekeivel töltötte az estét, vidáman, fesztelen hangulatban. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Hegedűs Csaba. Fotó: archív.