Nyílt levelet fogadott el a dunakeszi képviselő-testület a csütörtöki ülésén. Ez a pedagógusok figyelmébe ajánlja a csúsztatott iskolakezdést. A fővárosban is volt már ilyen kezdeményezés, azt a kormány lesöpörte.

A képviselők támogatják

13 igen és 2 tartózkodás mellett a dunakeszi képviselők elfogadták azt a nyílt levelet, amelyet az iskoláknak küldenek el a csúsztatott iskolakezdésről. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva tudod elérni.

A dugók miatt lépnének

Minderre annak apropóján került sor, hogy az önkormányzat már évek óta szorgalmazza a reggeli dugók mérséklése érdekében, hogy a dunakeszi iskolákban eltérő időpontban kezdődjék a tanítás.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Ezt írják a levélben

Úgy fogalmaznak: Iskolaidőben minden hétköznap több mint 4200 gyermek igyekszik iskolába, többségük autóval jut el az intézménybe. Tanítási szünetekben, nyári időszakban nincs fennakadás az utakon, a városunkon átmenő forgalmat is elbírják a főbb útvonalak. A dugónak egyértelműen az az oka, hogy 6 iskolában egyidejűleg kezdődik a tanítás.

Más települések példái

A csúsztatott iskolakezdés nem egyedi megoldás, a szomszédos Gödön már évek óta így működnek a reggelek, például a Huzella Tivadar Kéttanítási Nyelvű Általános Iskolában a 8:15-ös iskolakezdés miatt csupán 7:50 és 8:05 perc között van néhány perces fennakadás a főúton és az iskola utcájában. Illetve Dunakeszin, a Krisztus Király Római Katolikus Általános Iskolában, ahol a 7:40-kor induló oktatás miatt 7:35-ig be kell érniük a diákoknak.

Évek óta próbálják elérni

Az önkormányzat az előző években több alkalommal kezdeményezte a dunakeszi iskolák vezetőinél, hogy legyenek partnerek a csúsztatott iskolakezdésben. Úgy vélik, ha a 6 tanintézmény közül 2-ben 7:45-kor, 2-ben 8 órakor és 2-ben 8:15-kor kezdődne a tanítás, a reggeli dugó is csökkenne azáltal, hogy néhány gyermeket kicsivel korábban, vagy kicsivel később kell iskolába juttatni.

A szülők többsége támogatja

2020-ban felmérést végeztk az iskolába járó gyermekek szüleinek körében, és a válaszadók többsége, összesen 59,75%-a támogatta a csúsztatott iskolakezdést.

A helyi lap szavazást indított

A levélről beszámoló Dunakeszi Post pont tegnap kérdezte meg, látván az üres Fő utat, hogy olvasói támogatnának-e egy ilyen kezdeményezést. A válasz egyértelmű igen.

A dunakesziek a polgármester mellett vannak

Szavazó olvasók 78 százaléka (majd 300-an voksoltak így) jó ötletnek tartja az eltolt kezdést. Más kérdés, hogy az ellenzők igen hangosan érvelnek a közösségi médiában. Bár egyik fő érvük, hogy akkor késve érnének a munkahelyükre, elég érthetetlen, hiszen senki sem tiltja meg, hogy a megszokott időben vigye valaki a gyerekét autóval az iskolába.

Az iskolák csendben ellenállnak

A 8 órától eltérő iskolakezdésről egyébként az iskolaigazgatók mondhatják ki a végső szót, az önkormányzat nem hozhat ilyen döntést.

Budapesten is volt ilyen ötlet, de a járvány miatt

A fővárosiak kétharmada támogatja, hogy a középiskolákban a tanítás csúsztatva, reggel nyolc helyett, fél kilenc-kilenckor kezdődjön, hogy így nagyobb távolság lehessen a tömegközlekedésen az emberek között.  A felmérést a  Publicus Intézet a Népszava felkérésére készítette egy évvel ezelőtt.

A főpolgármester javasolta a csúsztatott iskolakezdést

Karácsony Gergely augusztus közepén írt levelet a budapesti iskolák fenntartóinak, hogy vezessék be a csúsztatott iskolakezdést. Gulyás Gergely többször elmondta, hogy ő maga nem támogatja a kezdeményezést, de amennyiben a fenntartók jónak látják, akkor érvényesítik a főpolgármester javaslatát. A főpolgármester javaslatáról a BudaPestkörnyeke.hu ebben a cikkében írt.

Címlapfotó: Dunakeszipost