Nem zárja be a budapesti bázisát, de a már megszüntetett nyolc ferihegyi útvonal után újabb hétnél vágja vissza járatait a Ryanair a téli időszakban – ezt a cég vezérigazgatója, Michael O’leary jelentette be.

Csökkentik a járataikat

Csökkenti magyarországi járatainak számát a Ryanair – jelentette be kedden Budapesten Michael O’Leary, a Ryanair vezérigazgatója. A vállalat vezetője korábban már ismertette, hogy kivonulnak Brüsszelből, továbbá Athénban is felszámolják bázisukat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Csökkentik a járataikat

A vezérigazgató azt mondta, nem zárják be a budapesti bázist. Viszont nyolc Budapestet érintő útvonalat megszüntetnek a télen, valamint másik hét, szintén Budapestet érintő útvonalon csökkentik a járatok számát.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

4,5 millió utas

Így Magyarországon 53-ról 45-re csökken a Ryanair járatainak száma. A vezérigazgató közölte, hogy 4,5 millió utast szállítottak évente és a várakozások szerint ez 4 millió alá esik az útvonalak törlésével. 2023-ra 5 millió utassal terveztek.

Drágábbak a budapesti jegyek

Az elmúlt két évben 2,5 milliárd font volt a Ryanair vesztesége. Szerinte Magyarország kevésbé lesz így attraktív a turisták számára, mivel drágábbak a repülőjegyek. A vezérigazgató várakozásai szerint az utazók inkább a környező országokat fogják választani.

Különadó

Michael O’Leary azt mondta, azt a stratégiát választották, hogy az extraprofitadót az utasokra terhelik. „Nem értjük, hogy miért a légitársaságokra kellet kivetni az extraprofitadót. Az elmúlt két évben veszteségesek voltunk a járvány és az orosz-ukrán háború miatt. A magyar kormány figyelmét felhívtuk, hogy az Európai Unió szabályai lehetővé teszik, hogy változtassunk a jegyek árán és ezt meg is tettük. Magyarország az egyetlen az Európai Unióban, ahol különadót vetnek ki az amúgy is veszteséges légitársaságokra.”

A mostani bejelentés egy folyamatnak a része

Augusztus közepén beszámoltunk róla, hogy hét, Magyarországot érintő útvonalon is csökkenti a járatai számát a Ryanair, azt követően, hogy bejelentették: nyolc útvonalon teljesen megszüntetik a közlekedést novembertől. 

Útvonalak törlése

A Ryanair korábban arra hivatkozva jelentette be a nyolc útvonal törlését, hogy az extraprofitadó mellett nem éri meg fenntartania ezeket. A lépés miatt Bordeaux, Bournemouth, Köln, Kaunas, Krakkó, Lappeenranta, Riga és Torino városokba nem indul többé járat Budapestről. 

Beszólt a miniszternek

A fapados légitársaság vezére májusban Nagy Márton, gazdaságfejlesztési miniszternek szólt be, miszerint a miniszter elfelejtette a közgazdaságtant, ezért küld neki egy Közgazdaságtan tökfejeknek (Economics for Dummies) című könyvet, hogy tanulmányozza azt, és magyarázza el, miért sújtják extraprofitadóval a veszteséges légitársaságokat. 

Megbüntették a légitársaságot

Augusztus elején, 300 millió forintra büntette a fogyasztóvédelmi hatóság a Ryanairt, amiért áthárította az utasokra a különadót. A légitársaság vezérigazgatója most azt mondta, nem állnak meg itt, az EU bírósága elé viszik az ügyet. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció