A Ryanair nagyszájú vezetője június azt kérte a magyar kormánytól, hogy törölje el a légitársaságokra kivetett extraprofitadó bevezetését mert az hülyeség. Ezt követően bejelentették, hogy 10 euróval megemelik a magyar utazók számára a repülőjegyek árát. A kormány vizsgálatot indított, most 300 millió forintra, csaknem 800 ezer euróra büntette a céget az adó áthárítása miatt, a Ryanair közleményben jelezte, ha kell az uniós bíróságra viszi az ügyet.

300 millió forintos bírság

A 300 millió forintos bírságot Varga Judit igazságügyminiszter jelentette be hétfő reggel a közösségi oldalán. Mint fogalmazott: „Június 10-én Budapest Főváros Kormányhivatala fogyasztóvédelmi hatósági eljárást indított a Ryanair-DAC légitársasággal szemben az extraprofit-különadó áthárítása témájában.” A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat

Hozzátette: „Szakmai irányító szervként az Igazságügyi Minisztérium végigkövette a vizsgálatot, melynek végén a fogyasztóvédelmi hatóság a mai napon jogsértést állapított meg, ugyanis a légitársaság tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatával megtévesztette a fogyasztókat. A fogyasztóvédelmi bírság összege: 300 millió forint.”

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Mindenkire vonatkoznak a törvények

A miniszter így folytatja: „Ahogy a Kormány megígérte, meg fogjuk védeni a magyar embereket és az extraprofit-különadó áthárítása esetén minden esetben fogyasztóvédelmi vizsgálatot fogunk indítani. Magyarországon a törvények mindenkire vonatkoznak. Az extraprofit-különadó megkerülését vagy áthárítását fogyasztóvédelmi vizsgálattal és bírsággal fogjuk büntetni a továbbiakban is” – írja a miniszter.

Este jelent meg a rendelet

Június 4-én este jelent meg az extraprofitadókról szóló rendelet a Magyar Közlönyben. Az új terhet július 1-től kell fizetni, de azokra az utasokra is vonatkozott, akik még június 4. előtt foglaltak július 1-ére vagy azt követő utazásra.

Nem kaptak időben tájékoztatást

A Ryanair az érintetteknek küldött tájékoztatásában arra hivatkozik, hogy a légitársaságok és az utasok nem kaptak időben, azaz a június 4-én megjelent kormányrendelet előtt információt erről a július elsejétől fizetendő adóról, ezért az utólag szedik be tőlük.

Plusz 3900 forintot kellett fizetni

Amennyiben a megadott határidőig az érintettek nem mondják le az utat, akkor a Ryanair úgy tekinti, hogy hozzájárultak ahhoz, hogy 3900 forinttal megterheljék bankkártyájukat. Ha nem fogadják el az adót, és lemondják az utat, akkor a Ryanair 7 munkanapon belül visszafizetik a jegy árát.

Nagyszájú főnök

A Ryanair júniusban közleményben kérte a magyar kormányt, hogy törölje el a légitársaságokra kivetett különadót. A cég nagyszájú vezérigazgatója, Michale O’ Leary szerint ez az adó helyrehozhatatlan károkat okoz a magyar turizmusnak, közlekedésnek és munkaerőpiacnak.

Hülyeség a magyar kormány rendelete

A közleményben úgy fogalmaztak: több, mint hülyeség, hogy a magyar kormány extraprofitadót vet ki a légiiparra, amikor nem léteznek nyereségek. A Ryanair nagy versenytársának számító Wizz Air korábban szintén elítélte az extraprofitadó tervét, és jelezte, azt beépítheti áraiba.

Idiótának nevezte a minisztert

A Ryanair nagyszájú főnöke az utóbbi időben többször kihúzta a gyufát a magyar kormánynál. Nagy Márton, gazdaságfejlesztési minisztert például nyilvánosan idiótának nevezte. Azt is mondta, hogy elküldi a miniszternek a „Közgazdaságtan tökfejeknek” című könyvet, mivel a Ryanair és a Wizzair az elmúlt 12 hónapban összesen egymilliárd eurós veszteséget könyvelt el, erre különadót vetnek ki rájuk. Szerinte más európai kormányok megtalálták azokat az iparágakat, ahol valóban extra nyereség keletkezett. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Reagált a büntetésre a Ryanair

A Ryanair közleményben reagált a büntetésre. Azt írják, hogy egy uniós rendelet minden uniós légitársaság számára lehetővé teszi, hogy a nemzeti kormányok vagy fogyasztóvédelmi hivatalok beavatkozása nélkül, szabadon állapítsa meg az EU-n belüli légi járatok viteldíjait. A Ryanair szerint ez az uniós jogszabály megtiltja a magyar kormánynak, hogy visszamenőleges hatályú utazási adókat vezessen be, „miközben megpróbálja jogellenesen korlátozni a légitársaságok jogát, hogy az ilyen indokolatlan adókat az utasokra hárítsák. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Ryanair gép Ferihegyen – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu