Szerda hajnalban két tehervonat ütközött össze a Déli összekötő vasúti hídon. A műszaki mentés egészen csütörtök délig tart, addig ideiglenes menetrendet vezetett be a MÁV. Naponta 300 vonat halad át a hídon.

Még mindig tart a mentés

Még mindig tart a műszaki mentés a Ferencváros vasútállomás előtti pályaszakaszon, ahol a felsővezeték-hálózat elbontása után a 150 tonna teherbírású vasúti daruval este kezdik meg a szerdára virradó éjszakai balesetben kisiklott négy teherkocsi visszaemelését.

Csütörtök délig káosz lesz

Az utómunkálatok (felsővezeték-hálózat visszaépítése, vasúti pálya helyreállítása) miatt a forgalom várhatóan csak csütörtök délben indulhat újra Ferencváros és Budapest-Kelenföld állomás között.

Az ideiglenes menetrend érvényes

Csütörtök hajnaltól továbbra is a szerdán bevezetett ideiglenes közlekedési rend érvényes.

Pécsi IC is érintett

A pécsi vonal InterCity vonatai, a hegyeshalmi vonal távolsági vonatai, a Győrön át közlekedő soproni és szombathelyi InterCity-k, az S36-os és G43-as elővárosi járatok fővárosi végállomása Kőbánya-Kispest, illetve a Keleti pályaudvar helyett Budapest-Kelenföld állomáson van.

Az elővárosi vonatok is másképp közlekednek

A reggeli csúcsidőben Üllőről induló S36-os és G43-as járatok Üllő és Budapest-Kelenföld között nem közlekednek, így kimarad az Üllőről 5:41-kor (S36 – 3810), 6:11-kor (G43 – 3512), 6:41-kor (S36 – 3812) és 7:11-kor (G43 – 3522)

A BKK elfogadja a MÁV jegyeket

A vasúti jegyek, bérletek, utazási igazolványok a BKK járatain a forgalom újraindulásáig felhasználhatók a következő szakaszokon:

  • az M4-es metrón a Keleti pályaudvar és Kelenföld vasútállomás között
  • az M3-as metrópótlón Kőbánya-Kispest és Népliget között
  • az 1-es villamoson Népliget és Kelenföld vasútállomás között

Kelenföld állomáson indulnak vonatok az 1. és a 2. vágányról is.

Összeütközött két tehervonat

A BudaPestkörnyeke.hu is beszámolt róla, hogy két vonat ütközött az összekötő,  a felújítás alatt álló vasúti hídon. A műszaki mentés miatt a MÁV ideiglenes menetrendet vezetett be, ez az ország legforgalmasabb vasúti hídja, naponta 300 vonat halad át rajta, nagy gond, ha baj van vele.

Hatalmas forgalmat bonyolít le a híd

A Déli összekötő vasúti Duna-hídon keresztül halad át Magyarország keleti és nyugati országrésze közötti vasútforgalom mintegy 90 százaléka, naponta csaknem 300 vonat zakatol itt át, ez az ország talán legfontosabb vasúti átjárója.

Majdnem akkora, mint az Eiffel-torony

A felújítást követően a híd az összesen három hídszerkezettel együtt 7 ezer tonnát nyom majd – összehasonlításként: az Eiffel-torony 10 ezer tonna. A munka során nem csak kicserélik a régi, rossz állapotú vasúti hidakat, hanem 2-ről 3 vágányosra bővítik az épülő körvasutat.

Kiemelt kép: műszaki mentés az összekötő hídon – Forrás: MÁV