December közepén tetőzik a járvány, Kásler Miklós szerint addig viszont jelentősen emelkedik a fertőzöttek száma. A miniszter előrejelzése szerint 26-28 ezer kórházi ágyra lehet szükség.

December 6-10 a csúcs

A mostani számítások szerint körülbelül a december hatodika, tizedike közötti időszakig jelentősen növekedni fog a fertőzöttek száma. Összesen 26-28 ezer kórházi, infektológiai ágyra lehet szükség, és körülbelül négyezer-ötszáz intenzív ágyra – mondta Kásler Miklós a Magyar Hírlapnak.

77 kórház fogad Covidos betegeket

A miniszter szerint ebben az időszakban a magyar egészségügy tudja biztosítani az ellátást erre az időszakra. A kormány eddig hetvenhét kórházat jelölt ki a Covid-betegek kezelésére, az összes NEAK-finanszírozott ágyaik negyven százalékáig.

Az ágyak 7 % intenzív ellátásra kell

A miniszter szerint ennyit kell előkészíteni arra az esetre, hogy tudják fogadni a betegeket, míg az összes ágy 7 százalékát kell intenzív ellátáshoz előkészíteni, ahol, ha szükséges, lélegeztetést is biztosítani kell.

Ezt is olvasd el

Koronavírusban halt meg Árpa Attila fiatal sporttársa, közben közel 6700 beteg van kórházban

Tehermentesíteni kell a személyzetet

A tervezhető műtétek elhalasztásáról Kásler Miklós azt mondta, ezzel tehermentesíteni lehet az intenzív orvosokat és az asszisztenseiket a rutinfeladatok egy része alól, és be lehet vonni őket a rászoruló fertőzöttek ellátásába.

10 féle vakcina van kísérleti fázisban

A vírus elleni vakcina kifejlesztéséről a miniszter azt mondta, hogy rendkívül szigorú eljárásrendet kell betartani. Száz feletti a vakcinafejlesztési kísérletek száma, és ezek közül körülbelül tíz elég előrehaladott állapotban van. „Nagy a valószínűsége annak, hogy belátható időn belül elindulhat egy biztosan hatásos vakcina gyártása és forgalmazása, olyané, amelynek nincs szövődménye”.

A vakcina az egyetlen megoldás

Ha hatásos vakcinációt tudunk megfelelő mennyiségben biztosítani, akkor a járvány megfékezhető, és a fertőzöttek száma jelentősen csökkenni fog – mondta az emberi erőforrások minisztere.

Ez is érdekelhet!

Tartós védettséget ad a német-amerikai koronavírus-oltás – állítja a fejlesztésben részt vevő magyar kutató

Kiemelt kép: illusztráció – MTI