Nagyon szoros küzdelem zajlott Karácsony Gergely és Vitézy Dávid között a vasárnapi választásokon. Urnazárás után hosszú órákig az LMP és Fidesz támogatott, Vitézy vezetett, az utolsó pillanatban azonban Karácsony Gergely átvette a vezetést. 

Minimális különbség 

Végül Karácsony Gergely összesen 371466 szavazatot kapott, míg Vitézy Dávid 371142-at. Előbbi ezzel a voksok 47,53 százalékát birtokolja, utóbbi 47,49-et. Az érvényes szavazatok mellett egyébként 24 592 érvénytelen szavazat is volt, emiatt pedig Vitézy Dávid már a végső eredmény előtt közölte: újraszámolás lesz.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Közgyűlés összetétele

Amennyiben újraszámolják a szavazatokat és hivatalosan is kimondják hogy ki lesz a főpolgármester, a Fővárosi Közgyűlésben azonban sem Karácsony Gergelynek, sem Vitézy Dávidnak nem lesz többsége. Az októbertől felálló új Fővárosi Közgyűlés összetétele 100 százalékos feldolgozottságnál így néz ki

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

  • Fidesz–KDNP: 10 mandátum
  • Tisza Párt: 10 mandátum
  • DK–MSZP–Párbeszéd: 7 mandátum;
  • LMP–Vitézy Dávidért Egyesület: 3 mandátum
  • MKKP: 3 mandátum

Ki kivel fog együttműködni? 

Vitézy Dávid azzal igyekezett bizonyítani a NER-től való függetlenségét, hogy kijelentette: főpolgármesterként nem fog „koalíciót kötni sem a Fidesszel, sem a DK-val”. Azt mondta, „programalapú együttműködést” szeretne, amiben a saját frakciójára, a Kutyapártra és a Tisza Pártra számít. 

Magyar senkivel nem köt koalíciót 

Csakhogy Magyar Péter már április elején kijelentette, hogy sem Karácsonyra, sem Vitézyre nem szavazna. Magyar ennek megfelelően a vasárnapi szavazás után azt is mondta: nem is vette fel a főpolgármesteri szavazólapot. A választásról szóló összefoglalónkat itt tudod elolvasni.

Meg kell egyezni Magyarral 

“Karácsonynak meg kell keresnie Magyar Pétert és megértetnie vele, hogy nem lehet sikeres, nem győzhet 2026-ban, ha a fővárosban a Tisza párt nem mutat fel eredményeket. Ez a dolog politikai része, a kettőnek összhangban kell lennie. Fenntartható városfejlesztés, erős lábakon álló, hétéves fejlesztési programon alapuló szakmai program plusz ebben érdekelt politikai szövetségesek” – írja közösségi oldalán Demszky Gábor. 

Szakemberekkel kell dolgoznia

“Sokszor voltam hasonló helyzetben. Karácsony most esélyt kapott arra, hogy a legjobb urbanistákra, pénzügyi szakemberekre támaszkodva szakmai síkra terelje a vitákat és ilyen módon szolgálja a közjót. Ezt próbáltam én is több kevesebb sikerrel öt cikluson át. Nem könnyű, ég és föld, akkor és most!” – véli a volt főpolgármester. 

“Elég volt ebből”

Demszky Gábor Magyar Péter szombati rendezvényéről is bejelentkezett a közösségi oldalán, ahol ezt írta: “Örökre elég volt ebből, egyszer minden rendszer megdől!”  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt