Diszkriminatívnak és igazságtalannak tartja a Tudatos Motorosok Országos Egyesülete, hogy kitiltották a motorosokat a visegrádi Panoráma útról.

Versenypálya az út

Ahogy írtunk róla, az önkormányzat azzal indokolta az intézkedést, hogy a motorosok és autósok versenypályának használják az útszakaszt. „Ehhez képest csak a motorosokat tiltják ki. Ez a megkülönböztetés háborítja fel igazán a motoros társadalmat, illetve az, hogy semmilyen egyeztetés nem volt a döntés előtt” – mondta a 24.hu-nak Szimcsák Attila, a Tudatos Motorosok Országos Egyesületének elnöke. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Csak a motorosok nem mehetnek

A vezető szerint szerint ehelyett célravezetőbb lett volna két-három hét folyamatos rendőri jelenléttel kiszűrni a renitenseket. „Magyarországon mindössze 3-4 olyan szerpentines útszakasz van, ahol az élvezetes kanyarok megfelelő útminőséggel párosulnak. Most egyet elveszítettünk” – jelentette ki Szimcsák Attila, akinek elmondása szerint a hazai túramotorosok, ha tehetik, inkább külföldre járnak motorozni.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Máshonnan is kitilthatják őket

A motorosok elnöke attól tart, hogy a visegrádi önkormányzat nyomán más helyekről is kitilthatják őket. „Valahol ez illeszkedik a nyugat-európai trendbe, mert a Dolomitokban vagy az osztrák Alpokban is kezdik kiszorítani a motorosokat” – idézte fel.

Szervezettebbek külföldön

„Viszont ott sokkal szervezettebb és erősebb a motoros-társadalom: amikor például Münchenben korlátozni akarták a motorokat, akkor tízezer motoros gyűlt össze az autópályán, végül pedig vissza is vonták az egészet” – hozott példát az érdekképviseleti vezető.

Új út, sok motoros

A visegrádi fellegvárba vezető Panoráma utat tavaly újították fel, ezután szaporodtak el az önkormányzat szerint az autó- és motorversenyek. „Városunk lakosainak mindennapjait és szállóvendégeink nyugalmát egyaránt nagy mértékben zavarja ez a tevékenység, amivel kapcsolatban rengeteg jelzést kaptunk” – írta közleményében a visegrádi önkormányzat, amely a Magyar Közút Zrt.-től kapott hozzájárulást az útszakasz lezárására a motorosok elől.

Motorosszezonban tilos

Így a Panoráma út elején, az Apátkúti-völgy bejáratánál és a Fellegvár parkoló kijáratánál, Visegrád irányába „motorkerékpárral behajtani tilos” táblát helyezhettek ki. A tilalom minden év március 1. és november 1. közötti időszakra vonatkozik.

Ők lehetnek kivételek

A motorosok a motoros szezonban így csak a Nagyvillám Sípálya felől mehetnek fel a Fellegvárba. Ez alól csak a forgalomkorlátozással érintett területen élők vagy az ott dolgozók kaphatnak felmentést, akiknek ezentúl behajtási engedély birtokában használhatják az útszakaszt.

Besokalltak a visegrádiak

Az ügyről pár nappal ezelőtt mi is írtunk. Itt a jó idő, ismét szívnak a visegrádiak. Jellemzően hétvégenként, amikor jó az idő, nagy a zajterhelés az egész Dunakanyarban és Visegrádon is. A helyiek tapasztalatai szerint rengeteg motoros jön ki és a nyugalomnak annyi. Ezt még elviselik, mert tudják, hogy az éremnek két oldala van: Visegrád szép hely, turisztikai célpont, amivel együtt jár a tömeg is.

„Ideszoktak az autóversenyző-félék”

„Ami viszont a nagyobb baj, hogy ideszoktak azok az autóversenyző-félék, akik a sufniban feltuningolt autóikkal, irdatlan hanghatással idejönnek csapatni az utakon” – mondta a BudaPestkörnyéke.hu-nak a településen élő Koós Viktor, akit már többször kihoztak a sodrából a nem várt vendégek.

Lincshangulat van

„Évek óta így élünk, nem túlzás, hogy lincshangulat van – árulta el a visegrádi lakó. – Dühös a lakosság és hiába kértünk segítséget mindenkitől, akitől csak lehet, egyelőre csak hitegetés van. Vegyük tudomásul, hogy az autóversenyzés nem közutakra való, veszélyeztetik a közlekedő emberek életét. Menjenek zárt pályára!” A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt fotó: YouTube