Márciusban az elsők között írtunk írtunk arról itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy egy porvihar miatt tömegkarambol történt az M1-es autópályán Zsámbék közelében. 40 ember sérült meg, egy férfi meghalt, 32 autó, 5 kisteherautó és 6 kamion tört össze. A rendőrség azóta is nyomoz, még mindig nem sikerült megtalálni a felelőst, azt, akinek le kellett volna zárni az autópályát. Lesz egyáltalán felelősségrevonás, vagy elkenik az ügyet?

Öt kamion és 37 személygépkocsi ütközött

A BudaPestkörnyéke.hu az elsők között számolt be arról márciusban, hogy az M1-es autópálya 26-os kilométerszelvényénél, a fővárosból kifelé vezető oldalon történt az első ütközés, amit több másik követett szinte pillanatokon belül. Az összesítés alapján 32 személyautó, öt kisteherautó és hat kamion volt érintett a giga karambolban. Tizenkilenc személyautó, egy kisteherautó és egy kamion ki is gyulladt. Egy kamion átcsúszott a szembejövő sávba, ezért az autópályát mindkét irányban lezárták. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el. 

36 ember sérült meg

A rendőrség közlése szerint a balesetben egy ember életét vesztette. Összesen 40 ember sérült meg, közülük egy személy életveszélyes, 13 fő pedig súlyos sérüléseket szenvedett. Tíz gyermek is megsérült, közülük négyen súlyosan, hatan könnyebben. A tömeges baleseti protokollnak megfelelően riasztott több mentőhelikoptert is a Mentőszolgálat. A sérültek magas számára való tekintettel több kórházba vitték az ellátásra szorulókat. Végül négy mentőhelikopter is érkezett a helyszínre, de a viharos szél és porfelhő nagyon megnehezítette a mentésben résztvevők munkáját.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Szívszorító baleset

A tűz valószínűleg az egyik járműről terjedt át a másikra. 7 városból 70 tűzoltó érkezett perceken belül a helyszínre. A lánglovagoknak összetett feladata volt a helyszínen hiszen megkellett akadályozni a tűz tovább terjedését, valamint fel kellett kutatni az esetleges gépjárműben rekedt utasokat is. A roncsokban végül nem találtak embereket a tűzoltók. Szívszorító volt látni a baleset közvetlen közeléből menekülő családokat, gyermekeket és szülőket egyaránt.  Az egyik autóból egy férfi és egy gyermek szállt ki csonttörésekkel, de élve. Ők megúszták, de egy 44 éves férfi nem. Az áldozat összeégve került elő az egyik roncs alól.

Büntetőeljárást indítottak

A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztálya közúti baleset okozása vétségének gyanúja miatt indított büntetőeljárást. Korábban arra kérték az embereket, hogy jelentkezzenek, akik a balesettel kapcsolatban érdemleges információval, illetve mobileszközzel vagy fedélzeti kamerával rögzített kép- vagy videófelvétellel rendelkeznek.

Még mindig nyomoznak

A nyomozás jelenleg is folyik – egyelőre ismeretlen tettes ellen –, kollégáim továbbra is szakértők bevonásával vizsgálják a körülményeket. Eddig 138 jelzés érkezett a rendőrségre. Ezek között van videó és fénykép is – írta az Index megkeresésére az illetékes kapitányság szóvivője, Szabóné Berki Bianka. 

Drámai események láncolata

A rendőrségnél tehát még mindig nézegetik a fényképeket, videókat vélhetően próbálják megállapítani, hogy ki hajtott bele kibe. Ez nem egyszerű. Nagy kérdés, hogy ki az igazán felelős: az aki megtehette volna, de mégsem záratta le az autópályát, vagy az az autós, aki lassítás nélkül belehajtott a sárgásbarna színű átláthatatlan porfelhőbe, majd megijedt és beletaposott a fékbe, amivel elindította a drámai események láncolatát. Ezt a bíróságnak lell eldöntenie.

Vakon vezettek

A baleset idején az autópályán nem volt forgalom- vagy sebességkorlátozás a hatalmas por miatt, noha korábban egy másik baleset is bekövetkezett. A porfelhőbe beleszaladó autósok szinte vakon vezettek, csupán a kijelzőkön figyelmeztették a sofőröket az erős oldalszélre és a kedvezőtlen látási viszonyokra. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el. 

Kiemelt kép: a tömegbaleset helyszíne. Fotó: MTI