A Fővárosi Közgyűlés határozatot hozott annak kapcsán, hogy meg kell-e változtatni a sétány nevét.

Le akarták váltani a sétány nevét

A Fővárosi Kormányhivatal korábban hozott egy határozatot annak kapcsán, hogy meg kell változtatni a Horn Gyula sétány nevét. A Fővárosi Közgyűlés határozata azonban kimondja, hogy ezzel nem értenek egyet. A szerdai ülésen született meg ez a döntés. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Jogszabálysértő az elnevezés?

A kormányhivatal a Horn Gyula sétányt jogszabálysértőnek tartotta, ennek okán akarták átnevezni a 13. kerületben lévő sétányt. A Sára Botond főispán által vezetett Budapesti Kormányhivatal ezért márciusban azzal fordult a Fővárosi Közgyűléshez, legyen más a neve a Horn Gyula sétánynak.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

A Fővárosi Közgyűlés most válaszolt

A fideszes képviselők ugyan nem fogadták el, ám a Fővárosi Közgyűlés most mégis válaszolt a főispáni utasításra. A Telex információi információi szerint Budapest Főváros Kormányhivatala nem ért egyet a törvényességi felhívásban foglaltakkal. A közterületnek tehát marad az a neve, ami most.

Itt található a Horn Gyula sétány

Ezt mondta korábban a főpolgármester-helyettes

Kiss Ambrus, Budapest főpolgármester-helyettese korábban hangsúlyozta, hogy a kormányhivatal nem teheti meg, hogy utasítsa a budapesti önkormányzatot. Akkor tisztázta, hogy a közgyűlésnek nem áll szándékában az, hogy átnevezze a Horn Gyula sétányt. A közgyűlés többsége ezúttal megerősítette ezt.

Megosztó személy?

Horn Gyula 1994-től 1998-ig volt Magyarország Miniszterelnöke a Magyar Szocialista Párt színeiben. A fideszes képviselő, Ughy Attila azt mondta, nem kellett volna ilyen rövid időn belül elnevezni egy közteret egy ilyen megosztó személyről. A Fidesz frakcióvezetője, Wintermantel Zsolt szerette volna kikérni a Magyar Tudományos Akadémia álláspontját az ügyben, ám erre végül nem került sor, mivel módosítója leszavazásra került.

Van, akinek megfelel így a sétány neve, van, akinek nem

A közösségi oldalakon vannak, akik úgy vélekednek, jó így a közterület neve, ahogy van, és más dolgokkal kellene inkább foglalkozni. Mások örülnének, ha átneveznék a sétányt. Vannak, akik azt támogatnák, ha nem politikusokról neveznének el közterületeket.

A hétvégén lezárások lesznek a pápalátogatás miatt Budapesten

Ahogyan arról korábban már több alkalommal is írtunk, Ferenc pápa hazánkba látogat a hétvégén. Ennek kapcsán a Budapesti Rendőr-főkapitányság készített egy térképet, hogy hol lesznek forgalomkorlátozások. Lesznek ugyanis olyan útszakaszok, amelyeken nem lehet átmenetileg parkolni, és olyanok is, amelyeket teljesen lezárnak.

A szóban forgó térkép

Ez a pápa programja

Ferenc pápa gépe péntek délelőtt érkezik meg a Liszt Ferenc-repülőtérre. Három napig lesz hazánkban, majd április 30-án fog visszautazni a Vatikánba. Pénteken délután előbb a Szent István-bazilikában fog találkozni püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és lelkipásztori munkatársakkal. A meghívottaknak beszédet mond, majd a Szent István téren nyilvános esemény lesz, ahol szintén tart egy beszédet. Ide már korlátozott számban várják a zarándokokat, híveket is. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: archív