A kormány a koronavírus-járvány miatt november óta érvényben lévő szabályok hatályát újabb egy hónappal, március 1-jéig meghosszabbítja – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön online sajtótájékoztatón.

Sikerül kordában tartani a járványt

A miniszter a Kormányinfón közölte: a kabinet szerdai ülésén meghallgatta az operatív törzs beszámolóját, és azt állapította meg, hogy a novemberben hatályba lépett intézkedésekkel sikerült megfékezni, kordában tartani a járvány terjedését. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni.

Ha lazítás jön, újabb járványhullám is érkezik

A szakértők ugyanakkor egyetértettek abban, hogy oltás hiányában bármilyen enyhítés újbóli járványhullámhoz és még radikálisabb későbbi szigorításokhoz vezethetne.

Fenn kell tartani a szabályokat

Ezért a kormány úgy gondolja, hogy a jelenlegi szabályokat fenn kell tartani – mondta.

A rendkívüli jogrendet is meghosszabbították

Hozzátette: ehhez a rendkívüli jogrend meghosszabbítása is szükséges, amelyet saját hatáskörben a kormány 15 napra rendel majd el február 7-én éjféltől, ezt követően pedig az Országgyűlést fogja arra kérni, hogy 90 nappal hosszabbítsa meg a rendkívüli jogrendet.

Február második felében újra mérlegelnek

Gulyás Gergely közölte, a kormány február második felében ismételten megvizsgálja majd a helyzetet.

Ekkor várható enyhítést

Két esetben van lehetőség az enyhítésre: ha a járvány terjedése tovább mérséklődik és még kevesebb lesz az aktív fertőzött, illetve ha kellő számban áll rendelkezésre vakcina – mondta.

A vendéglátósok sem nyithatnak

A fentiek értelmében a vendéglátósok sem nyithatnak ki, pedig már napok óta hangos tőlük a média, ugyanis egyre nehezebben viselik a zárva tartást, főként anyagi szempontból, sokan már szinte minden tartalékukat felélték. Többen tömeges nyitást terveznek február 1-jére, ám hogy ebből mi valósul meg azt még nem lehet tudni.

A mai járványügyi adatok

1569 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 363 450 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 93 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 12 291 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 249 003 fő, az aktív fertőzöttek száma 102 156 főre csökkent. 3669 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 255-en vannak lélegeztetőgépen.

Ennyien kaptak oltást

Eddig 161 215 fő kapott oltást, közülük 26 293 fő már a második oltását is megkapta. Az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása napokon belül lezárul, mától az idősotthonokra összpontosulnak az oltások. Az a cél, hogy a következő napokban minden idősotthonba és bentlakásos szociális intézménybe eljussanak az oltócsapatok. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni.

Kiemelt kép: Illusztráció