4000 forintis lehet idén egy kiló tisztított dió ára. Az idei évben mintegy 3500 tonna dió termett országosan, ami csupán fele az elmúlt évtized átlagának. A legnagyobb kárt a májusi fagyok és a kártevők okozták. Az ország nyugati részének kiskerti és szórványültetvényeit pusztította az évről évre egyre nagyobb területen terjedő nyugati dióburok-fúrólégy.

Aszályok és kártevők

A tavaszi-nyár eleji aszály hatására a diószemek átlagos mérete kevéssel a tavalyi alatt marad, ez ugyanakkor minőségi problémát nem okoz. Általánosságban elmondható, hogy a fagy az idősebb és jól gondozott ültetvényekben kevesebb kárt okozott, mivel a zártabb és magasabb lombkoronaszínt védelmet biztosított a termés számára.

A fúrólégy megjelenése

Az Amerikából származó, az országban először 2011-ben, Kőszeg környékén megjelenő nyugati dióburok-fúrólégy mára gyakorlatilag az egész Dunántúlon tömegesen elterjedt, és várhatóan néhány éven belül már a keleti határok mentén is tömeges előfordulására számíthatunk – írja a Likenews.hu.

Nagyon költséges

Az új kártevő ellen való védekezés költséges és komoly szaktudást igényel, emiatt a kiskerti diófák és a 10-20 fás dióligetek termésétől hosszabb távon biztosan elbúcsúzhatunk – jelzi előre az Agroinform.hu ügyvezetője, Bolyki Bence.

Akár 4000 forint lehet egy kiló dió ára

A fagykár és a kártevők elleni védekezés, valamint az élőmunka gyorsan növekvő költségei miatt pedig a dió ára az év végéig várhatóan tovább emelkedik. Egy kiló tisztított dióbél ára tavaly átlagosan 3500 forint volt, idén a karácsony előtti hetekben ez azonban elérheti akár a 4000 forintot is.

A karácsonyi bejglit senki sem házi dióval fogja tölteni

“Hozzá kell szoknunk, hogy a jövőben a karácsonyi bejglit már senki nem házi dióval fogja tölteni.”

EZ IS ÉRDEKELHET! Elég volt az óraátállításból! A szakértők a téli időszámítás megtartását akarják

A vásárlók nem akarnak többet fizetni

A jelentősebb ármozgásoknak azonban határt szab, hogy a dió magas fajlagos értékű, jól tárolható és szállítható gyümölcs, emiatt nem csupán a szomszédos Ukrajnából és Romániából, de Kaliforniából is jelentős tételek érkeznek az országba. Az import árleszorító hatása mellett lélektani oka is van az ár viszonylagos stabilitásának: a vásárlók tömegei 4-5 ezer forintnál többet nem akarnak adni a dióbélért.

Mégis nőtt az érdeklődés

“Bár a dió kereskedelmi szezonja csak most kezdődik, jól látható, hogy az idei év kedvezőtlen fejleményeinek hatására nőtt az érdeklődés a termék iránt: az Agroinform.hu piacterén október első felében mintegy 20 százalékkal többen kerestek rá dióval kapcsolatos hirdetésekre, mint tavaly ilyenkor. Ezen belül is főként a kereskedői hirdetések látogatottsága emelkedett.” – mondta el Bolyki Bence a lapnak.

Ennyi az éves termés átlagosan

Magyarország diótermő területe az elmúlt tíz év során jelentősen gyarapodott: 3 ezerről 7 ezer hektár fölé nőtt. Az éves termés nagysága átlagosan 7 ezer tonna, de a kiváló évjáratnak számító 2017-ben elérte a 10 ezer tonnát is. A dió becsült hazai termelési értéke 4-6 milliárd forint között mozog. Fő exportpiacok: Nagy-Britannia, Németország, Ausztria, Svájc. Az import elsősorban Romániából és Ukrajnából érkezik.

EZ IS ÉRDEKELHET! Meghalt egy önkéntes a koronavírus-oltás kórházi tesztelésekor, leállították a kísérleteket

Kiemelt kép: illusztráció