Egy friss kutatás arra világított rá, hogy több európai országban is drasztikusan visszaesett az emberek várható élettartama.

Világszerte tapasztalható a jelenség

A világjárvány következtében világszerte visszaesett a várható élettartam, mutatott rá a Nature Human Behavior című folyóirat legújabb száma. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Hiába csendesedett a járvány

A folyamat annak ellenére nem ért véget, hogy a világjárvány már nem tombol olyan intenzíven. 2020 előtt még javuló tendenciát mutatott a várható élettartam a vizsgált 29 országban, átlagosan évi 1,5, 3,5 hónapos növekedéssel.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

A visszaesés mértéke ijesztő

Már 2019 és 2020 között is csökkent a várható átlagélettartam kisebb mértékben, ám 2020 és 2021 között átlagban egy évnél is magasabb a visszaesés mértéke.

Globális a jelenség

A legrémisztőbb az, hogy mind Kelet-Európában, mind az Egyesült Államokban is hasonló a tendencia, nem igazán van tehát olyan terület, ami kivételnek számítana.

A skandináv országok viszonylag jól állnak

Svédországban csak 0,1, Finnországban pedig 0,3 hónapos csökkenést mértek a várható élettartam kapcsán. A norvégoknál pedig még nőtt is az érték 1,7 hónappal.

A környékünkön nem túl rózsás a helyzet

Magyarország környezetében komoly visszaesés tapasztalható. Szlovákiában 33,1, Lengyelországban 26,6, idehaza 24,6, Csehországban 21,9, Horvátországban 21, Ausztriában pedig 7,6 százalékkal esett vissza az élettartam várható értéke.

Ezek is érdekelhetnek!

Bulgária a listavezető

A negatív listát Bulgária vezeti 43 hónappal, de magas a visszaesés mértéke az Egyesült Államokban (28,2), Litvániában (25,7), Észtországban (23,2) és Chilében (21,1) is.

Ezek az országok állnak jól

A skandináv országokon kívül Dánia (0,4), Svájc (0,5), Belgium (1,2), Franciaország (1,2), Izland (2,1) és Németország (5,7) esetében alacsonyabb a várható élettartam csökkenésének mértéke.

Mire lehet számítani?

Nehezen lehet megjósolni azt, hogy milyen irányba fordul a tendencia. A szakemberek szerint az egészségügyi rendszer leterheltségének hatásai teljes mértékben még a tavalyi év során sem mutatkoztak meg. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Archív