Nagyot ugrott a koronavírus-fertőzések száma. Míg kedden 5325 esetet jelentettek, szerdán már 10265 új megbetegedésről számolnak be. Jelenleg 5852 ember van kórházban, közülük 565-en vannak lélegeztetőgépen.

Duplázódó számok

Az elmúlt 24 órában 10 265 új koronavírusos megbetegedést igazoltak szerda reggelre Magyarországon, ezzel lényegében duplájára emelkedett az esetszám az egy nappal korábbihoz képest, amikor 5325-en kapták el a vírust. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Majdnem 6 ezren vannak kórházban

A fertőzöttek száma ezzel 976 432 főre nőtt a pandémia kezdete óta hazánkban, míg az aktív betegek száma 115 383-ra emelkedett. Jelenleg 5852 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 565-en vannak lélegeztetőgépen – derül ki a kormányzati tájékoztató portál adataiból.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

178 ember halt meg

Meghalt 178 ember koronavírusban, a járvány következtében elhunytak száma így 32 514 főre emelkedett. Eddig 6 008 226 embert oltottak be, közülük 5 780 925-en már a második oltást is megkapták, míg 1 668 000 fő a harmadik vakcinát is.

Oltási akcióhét

A járvány negyedik hullámának megfékezése és az átoltottság növelése érdekében november 22-28. között oltási akcióhetet szerveznek a kórházi oltópontokon, azon a héten az oltatlanoknak akár előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül is lehet oltásra menni.

Nem kell félni, fel kell készülni

Közben Rusvai Miklós víruskutató, az MTA doktora arról beszélt, hogy nem kell félni a Covidtól, hanem oltással fel kell rá készíteni a szervezetünket. Ha megfelelő mennyiségű ellenanyag van bennünk, akkor enyhe tünetekkel átvészeljük a fertőzést.

Felfrissíti az immunrendszert

Rusvai Miklós virológus szakértő, az MTA doktora szerint a koronavírus ellen beadott emlékeztető dózis felfrissíti az immunrendszer memóriáját, így a szervezet újra eredményesen fogja termelni az ellenanyagot. A virológus szakértő a Magyar Nemzetnek azt mondta: az antitestek az oltás után három héttel érik el a legmagasabb szintjüket.

Fél év után már nem véd az oltás

Hozzáfűzte: utána viszont nagyjából hathetente feleződik a mennyiségük, hat hónap után pedig biztosan a védőérték alá csökken a számuk. Szerinte van, akinél ez akár két hónap után is bekövetkezhet.

Nem felejti el a szervezet az oltást

Rusvai jelezte: ez nem jelenti azt, hogy az immunrendszer elfelejtette volna a védőoltást. A probléma inkább az, hogy egy fertőzés esetén öt-hét napra van szüksége a szervezetnek az antitestek termelésére.

Védekezik a szervezet

A víruskutató elmagyarázta, ha valaki például szeptember elején vette fel a harmadik oltását, akkor az immunrendszere a vakcináció után öt–hét nappal már elkezdte termelni az antitesteket, és mostanra már elég antitest van a vérében. Következésképpen nem kell öt–hét napnak eltelnie ahhoz, hogy a szervezete elkezdjen védekezni, hanem azonnal, már a fertőzés pillanatában reagál a bejutott vírusokra – magyarázta a víruskutató. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Semmelweis Egyetem/Kovács Attila