“A beoltottak száma 5 962 878 fő, közülük 5 744 219 fő már a második oltását is megkapta, 1 millió 274 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették. 6268 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 885 360 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma” – írta meg a kormányzati portál, a közleményből pedig az is kiderült, hogy az elmúlt 24 órában 107 beteg vesztette életét.

Ennyien vannak lélegeztőgépen

A koronavirus.gov.hu oldalon közölt adatok tanúsága szerint jelenleg 3366 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, továbbá közülük 349-en vannak lélegeztetőgépen.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Újabb intézkedések

Mint írják a járvány negyedik hullámának megfékezése és az átoltottság növelése érdekében a kormány újabb védelmi intézkedésekről döntött. Ismét kötelező a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön, az átoltottság növelése érdekében a munkáltatók előírhatják az oltás felvételét dolgozóiknak, a korábban beoltottakat pedig a harmadik oltás felvételére kérjük, ennek részleteiről korábban itt a BudapestKörnyéke.hu oldalán is beszámoltunk.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Az elmúlt 24 óra

Az elmúlt 24 óra adatai már csak azért is igazán sokkolóak, mert sokan már a harmadik vakcinájukat is felvették, mégis úgy tűnik, hogy a negyedik hullám durvábban csak le, mint eddig bármelyik.

A delta variáns

“Az új megbetegedéseket a delta vírusmutáns okozza, a legnagyobb veszélyben a beoltatlanok vannak, ezért kérjük őket, hogy regisztráljanak és vegyék fel az oltást mielőbb.” – írják a tájékoztató oldalon, ahol arra is felhívják a figyelmet, hogy a beoltottak kevesebb mint 1%-a betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb.

Ez is érdekelhet:

Meghalt egy 34 éves, várandós nő

A koronavírus áldozati között jelenleg is többségében idős, krónikus betegek szerepelnek, ám az áldozatok listáját  nézve, a mai délelőtti állás szerint egy 34 éves nőt is feltüntettek, akinek az alapbetegségeinél – kissé szürreális módon – azt tüntették fel, hogy várandós. A várandósság nyilvánvalóan nem alapbetegség, hanem egy állapot, a történetben pedig az a legszomorúbb, hogy így nem egy, hanem két életet is követelt a vírus.

Alapbetegségek nélkül

Az elmúlt 24 óra halálos áldozatainak átlagéletkora egyébként 72,95 év, a legidősebb beteg 100 éves volt. Ha elhunytnak egyébként semmiféle alapbetegsége nem volt, a tegnapi áldozatok között pedig szintén volt egy alapbetegség nélküli áldozat, aki mindössze 24 éves volt.

Mély hallgatás

A koronavírus sajtóközpont egyébként továbbra sem teszi közzé azt, a járványügyi szempontból igencsak fontos adatot, hogy az áldozatok közül hányan voltak oltatlanok, illetve arról sem nyilatkoznak, hogy az oltottak, mikor kapták meg a vakcinát.

A kormány oltási akcióhetet indít a kórházi oltópontokon

Az átoltottság további növelése és a járvány megfékezése érdekében a kormány 2021. november 22-28. között oltási akcióhetet indít a kórházi oltópontokon.  A kórházak országszerte –Budapesten kiemelten – megemelt oltási kapacitással és időpontfoglalás nélkül is várják azon a héten a még oltatlanokat, és akár a második, harmadik oltást felvenni kívánókat is.  Az oltatlanok kivételesen előzetes regisztráció nélkül is érkezhetnek az oltópontra. Ez esetben regisztrációjukat a helyszínen végzik  el és oltásuk érkezési sorrendben történik.  Azoknak, akik már korábban regisztráltak az interneten,  továbbra is az időpontfoglalót javasoljuk akár az első, akár az elmaradt második vagy a harmadik oltásukat akarják felvenni. A dolgozóiknak oltást előíró vállalatok a megyei oltási munkacsoportoktól  is kérhetnek vakcinát, az üzemorvosok rendelkezésére bocsájtjuk az igényelt mennyiségű oltóanyagot.

Oltási akcióhét

Az oltási akcióhét 2021. november 22. hétfő és november 28. vasárnap között zajlik a kórházi oltópontokon. 101 megyei és városi kórházban  várják az oltakozni szándékozókat  reggel 7 és este 19 óra között. A kórházak megemelt kapacitással készülnek az Oltási akcióhétre, Budapesten kiemelten emelik az oltópontok számát.

Időpontfoglalással és anélkül is lehet érkezni

Az oltási akcióhét során  időpontfoglalással és anélkül is lehet érkezni az oltópontokra akár az első, akár az elmaradt második, akár a harmadik oltásra. Időpontot azok tudnak foglalni, akik előzetesen regisztráltak a www.eeszt.gov.hu honlapon. Nekik javasoljuk is az időpontfoglalást. Ugyanakkor időpontfoglalás nélkül is lehet érkezni az oltásra azon a héten. Ebben az esetben az oltás érkezési sorrendben történik. Az oltási akcióhéten azok az oltatlanok is mehetnek a kórházi oltópontokra, akik eddig még nem regisztráltak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, ez esetben őket a helyszínen regisztrálják egy formanyomtatvány kitöltésével.

Öt féle vakcina áll rendelkezésre

A kórházi oltópontokon öt féle vakcina áll rendelkezésre: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen és Sinopharm.

A vállalatok  üzemorvosai is olthatnak

Mint  ismert, a kormány lehetőséget teremtett a munkáltatók számára, hogy a többi dolgozó védelme érdekében  munkafeltételként előírhassák az oltás felvételét. Az érintett, még oltatlan munkavállalók  akár az oltási akcióhéten vagy azon kívül is felvehetik az első oltást. Emellett a nagyobb létszámú munkáltatók  a megyei oltási munkacsoportokon keresztül oltóanyagot is kérhetnek a munkahelyi oltások megszervezéséhez.  Az üzemorvosoknak tehát rendelkezésükre bocsájtjuk az igényelt mennyiségű oltóanyagot.

Ajánlott a harmadik oltás felvétele a korábban oltottaknak

Az oltási akcióhéten azok is érkezhetnek időpontfoglalás nélkül a kórházi oltópontokra, akik a harmadik oltásukat szeretnék felvenni.  Mindenkinek ajánlott a harmadik oltás felvétele, aki elmúlt 18 éves és már több mint 4 hónap eltelt a legutóbbi oltása óta.

 Az oltás folyamatosan elérhető

A legfontosabb, hogy az oltatlanok vegyék fel mielőbb az oltást, mert a most terjedő delta vírusmutáns rájuk a legveszélyesebb,  náluk súlyos megbetegedést képes okozni. A beoltottak kevesebb, mint 1%-a betegszik meg, míg ez a szám szakértők szerint tízszeres az oltatlanok esetében. Természetesen az oltási akcióhét előtt és után is fel lehet venni az első oltást. Kérjük, aki teheti, vegye fel minél előbb! A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Semmelweis Egyetem, Kovács Attila