Továbbra is özönlenek a menekültek Ukrajna felől Magyarországra. Több ezren érkeznek vonattal Budapestre is, egy részük tovább indul, de sokan azonban a fővárosban találnak átmeneti menedéket. Az önkormányzatok összefogtak, van aki ingyen szállással, és van aki ingyen parkolással és óvodával segíti a háborús országból érkezőket.

4 ezer menekült jött a Keletibe

Az ukrajnai háború elől február 28-án összesen 4002 ember, köztük 308 gyermek érkezett Budapestre vonattal. A legtöbben információt kértek, illetve egyénileg utaztak tovább, vagy rokonokhoz mentek – írja közleményében a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ukrán menekültek a Keletiben

Forrás: Facebook/Magyar Rendőrség

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

300 menekültet szállásoltak el

A fővárosi és vidéki szálláshelyeken 291 ember, köztük 66 gyerek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg.

Óránként érkeznek vonattal a Nyugatiba

Budapestre egyre több menekült érkezik vonattal, a Nyugati pályaudvarra nagyjából óránként futnak be a szerelvények. A főpolgármesteri hivatal hétfői közleménye szerint eddig körülbelül 120 menekültet szállásoltak el a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei már megnyitott egyik szállásán.

További szállásokat nyitnak meg

A kerületi önkormányzatokkal és a fővárosi intézményekkel együttműködve hamarosan további szállásokat bocsátanak az ukrajnai menekültek rendelkezésére.

Karácsony Gergely az egyik fővárosi befogadószálláson

Forrás: Facebook/Karácsony Gergely

Segít a 2. kerületi önkormányzat

„Ingyenes parkolással segítjük az Ukrajnából menekülőket, és dolgozunk azon, hogy szükség esetén óvodai ellátással segíthessünk Kárpátaljáról menekülő családoknak. Zajlik az egyeztetés a kárpátaljai menekültek szervezett és összehangolt megsegítése érdekében a Hegyvidék és a 2. kerület önkormányzataival, karitatív szervezetekkel és a kerületekben működő egyházak közreműködésével” – írta Facebook oldalán Őrsi Gergely.

Óvodai ellátás a 2. kerületben

A polgármester arról is beszámolt, hogy a kerület azon is dolgozik, hogy a Kárpátaljáról menekülő családoknak segíthessenek majd szükség esetén az óvodai ellátással. „De gondolnunk kell arra is, hogyan lesz megoldható az országba érkező gyermekek oktatása, tanítása, a családok szűrése, oltási lehetőség, illetve egészségügyi ellátás biztosítása. Ezekben a témakörökben minden bizonnyal állást fog foglalni a EMMI”.

Ingyenes parkolás

Ezen felül a 2. kerületi Önkormányzat ingyenes parkolást biztosít kerületünkben azon ukrán menekülteknek, akik gépjárművel érkeztek Magyarországra, és kerületi lakosnál vannak elszállásolva. Az igényeket a [email protected] email címre lehet eljuttatni. Az ingyenes engedély a befogadó család lakhelye szerinti övezetre lesz érvényes.

Csepel is befogadja a menekülteket

A csepeli önkormányzat is több menekült családot fogadott már be a kerületbe. Borbály Lénárd polgármester legfrissebb bejegyzésében ezt írja: „Tegnap este újabb háborús menekült család érkezett Csepelre. Befogadtuk őket és gondoskodunk az ellátásukról is. Egy anyuka, egy 6 és egy 4 éves kisfiú, és egy 4 hónapos kisbaba. Összesen egy táskával menekültek el Ukrajnából, a beregszászi járásból. Személyesen is találkoztam velük”. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Borbély Lénárd és az egy menekült család Csepelen

Forrás: Facebook/Borbály Lénárd

Kiemelt kép: Menekültek a Keleti pályaudvaron – Forrás: Facebook/magyar Rendőrség