A hazai egészségügyi intézmények pénteken kapták meg az ellátórendszer működésére vonatkozó legfrissebb miniszteri utasítást, amely holnap, azaz hétfőn lép majd életbe.

Egy szakorvosra 20 beteg

Ennek értelmében egy szakorvosra 20 covidos beteg jut majd a kórházakban, továbbá az ápolókra is nagyobb teher hárul majd. Fontos tudni, hogy ezek a minimumfeltételek, vagyis legalább egy orvos, egy szakorvos, és öt ápoló kell jusson 20 betegre az intenzív osztályon, veszélyhelyzetben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Pénteken küldte ki az utasítást

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a friss utasításokat még pénteken küldte meg a hazai kórházaknak, a cél pedig az, hogy lassítsák az ellátórendszer telítődését. Az utasítások részleteiből a Népszava  idézett, mint írják a háziorvosokra bízzák az enyhe és mérsékelt tünetes fertőzöttek ellátását, ezekkel a betegekkel ajánlott naponta konzultálniuk a háziorvosoknak, kivéve a hétvégét, amikor az orvos maga dönthet arról, hogy szükséges-e érdeklődnie a beteg állapota felől.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Védőoltás

A cikkben arról is írnak, hogy változatlanul kötelezővé teszi valamennyi intézményben és minden orvos-beteg találkozáskor, hogy a gyógyító felajánlja a védőoltást a páciensének, illetve azt is taglalja a cikk, hogy előírják, hogy a kórházakba kerülő Covid gyanúsak esetében csak akkor végeznek PCR-tesztet a betegség igazolására, ha a gyorsteszt náluk negatív eredményt mutatott, a többieknél a gyorsteszt pozitív eredménye is elegendő a diagnózis felállításhoz.

Ez is érdekelhet:

Folyamatos ellátás biztosítása

Ami pedig talán a legfontosabb, hogy az intenzív részlegeken „veszélyhelyzetben, átlagosan húsz ágyas ellátóegység esetén, az osztálynak a folyamatos ellátás biztosításához, műszakonként legalább egy szakorvos, egy orvos és öt ápoló jelenléte szükséges.

Korábban másról volt szó

Ez utóbbi utasítás egyébként már csak azért is nagyon érdekes, mert a harmadik hullám során megfogalmazott szakmai normák szerint még az volt a vélekedés, hogy egy orvos egyszerre maximum négy beteget képes megfelelő módon ellátni az intenzív osztályon, továbbá akkor még arról volt szó, hogy legalább egy szakápolónak kell lennie, de példának okán a páciens mozgatásához már négy ápolóra is szükség lehet.

Ezt mondja Falus Ferenc

Mindezeket egyébként a volt tisztifőorvos, Falus Ferenc is megerősítette a lapnak, mint mondta: az intenzív osztályon műszakonként és ágyanként kell egy nővér és már az is nehéz helyzetet teremt, ha egy nővérre két beteg jut, de minden további ellátandó páciens nagy valószínűséggel növeli a lélegeztetett betegek halálozási kockázatát.

Ágyak felszabadítása

A pénteki utasítás egyébként jogi formát ad annak a kapacitás átcsoportosításnak, aminek értelmében az intézmények ágyainak húsz százalékát kell felszabadítani úgy, hogy abból minden tizedik lélegeztetésre, illetve intenzív ellátásra is alkalmas legyen. Ezzel összesen mintegy 12 ezer kórházi ágyat és csaknem 1300 intenzív ágyat állítanak készenlétbe. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: MTI/Vajda János