Miután 2022 első négy hónapjából háromban is megdőlt a magyarországi áramfogyasztási rekord, júniusban megtorpant a trend a Mavir honlapján közölt adatok szerint. A júliusi részadatok szerint ebben a hónapban még nagyobb volt a visszaesés a korábbiakhoz képest.

Májusi stagnálás

Az átviteli rendszerirányító adatai szerint idén májusban még szinte pontosan akkora volt a teljes hazai villamosenergia-felhasználás (3628,9 GWh), mint a rekord éves fogyasztást hozó 2021 májusában (3627 GWh), ugyanakkor több mint 2 százalékkal elmaradt az utolsó, covid előtti évben, 2019-ben született májusi havi fogyasztási rekordtól (3713,8 GWh). A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Júniusi csökkenés

Júniusban aztán már 3,5 százalékkal volt kisebb a havi felhasználás (3634,7 GWh), mint az egy évvel korábban regisztrált júniusi történelmi rekord – írja a Portfolio.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Spórolási trükkök

Júliusban pedig az 1-től 24-ig rendelkezésre álló adatok szerint már 4,6 százalékkal maradt el az ország áramfogyasztása (2930 GWh) a tavalyi hasonló időszakétól (3072), ha pedig azt is megvizsgáljuk, hogy hogyan alakult a felhasználás a részleges lakossági rezsiemelés kihirdetése után, akkor azt kapjuk, hogy az idei július 14-24-i időszakban már több mint 5,2 százalékkal múlta alul a fogyasztás (1324,191 GWh) az egy évvel korábbi bázist (1397,460 GWh).

Éles csökkenés a bejelentés után

Minden kétséget kizáró bizonyíték nem áll rendelkezésre annak kiderítéséhez, hogy milyen mértékben játszhatott szerepet a rezsibejelentés, illetve az ennek hatására indult spórolás a villamosenergia-felhasználás július második felében látható, a korábbiaknál is élesebb csökkenésében.

Növekvő kiadások

A Portfolio cikke szerint is valószínűsíthető, hogy a lakosságot az energiaár-emelés mellett a rekord infláció, az adóemelés és általában a gazdasági várakozások romlása is a fogyasztás visszafogására sarkallta, ami ezúttal az energiafelhasználást sem kerülte el. Az országos adatok bontatlanul tartalmazzák a lakossági és ipari fogyasztók felhasználását is, és miután az utóbbi, piaci áron vételező kör a lakosságnál jóval korábban a bőrén érezte az energiaárak emelkedését, ezért részben az ő aktivitásuk és felhasználásuk visszafogása is tükröződhet a számokban.

Ösztönzőleg hat

A magyar lakosság eddig nagyrészt közvetve szembesült az energiaárak tovagyűrűző hatásaival, a rezsicsökkentés részleges visszavonásával azonban ez hamarosan megváltozik, ami várhatóan ezt a kört is jóval nagyobb energiatakarékosságra ösztönzi az eddigieknél.

Szigetelni kell az ingatlanokat

Az energiahatékonyság szempontjából meglehetősen rossz állapotú magyar ingatlanállomány átfogó felújításával jelentősen mérsékelhető lenne az épületek energiaigénye, azonban olyan mértékű az elmaradás a kívánatos állapottól, hogy érdemi rendszerszintű előrelépés csak hosszabb távon lenne várható, amihez támogatási programokra is szükség lenne.

Klasszik spórolások

Amíg mindez várat magára, marad a fogyasztáscsökkentés klasszikus módja, vagyis a termosztát lejjebb tekerése és a nélkülözhető elektromos berendezések használatának megritkítása.

Visszaeshet a fogyasztás

A fentiek következtében jelentős esély van rá, hogy Magyarország villamosenergia-felhasználása a 2013-as 0,3 százalékos csökkenést követően először 2022-ben ismét visszaesik a megelőző évhez képest. Az első hathavi fogyasztás összességében még 0,67 százalékkal magasabban alakult, mint a tavalyi hasonló időszaké, azonban a jelenlegi trend alapján a júliusi adatokkal együtt valószínűleg már az idei kumulált fogyasztás is alacsonyabb lesz a 2021-es bázisnál.

Fontos határidő jár le

A Budapestkörnyéke.hu hírportálon írtunk róla, hogy az új intézkedések miatt, ha a fogyasztó nem diktálja be a vasárnapi óraállást, akkor a szolgáltató becslés alapján fog számlázni, ez pedig lehetőséget ad arra, hogy akár tíz-, vagy százezrekkel magasabb számlát küldjön ki szeptembertől, amikor jön az éves összesítés, azért érdemes megkeresni a szolgáltatót és elküldeni nekik az aktuális fogyasztást. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció