Doctor honoris causa kitüntető címet adományoz a Szegedi Tudományegyetem Karikó Katalinnak, a Covid-19 pandémia elleni küzdelemben kulcsszerepet játszó Pfizer-BioNTech vakcina egyik kifejlesztőjének – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága kedden a sajtót.

Egykor kirúgták Szegedről

Magyarországon az elsők között írtuk meg itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy a legmodernebb koronavírus-vakcinát a Pfizer-BioNTech oltást egy magyar kutatónak, Karikó Katalinnak köszönheti a világ. Azt is az elsők között írtuk meg, hogy 1985-ben létszámfeleslegre hivatkozva Szegeden megváltak tőle. Most, hogy óriási karriert futott be külföldön, már azt írják róla a Szegedi Tudományegyetem közleményében, hogy 50 éve kapcsolódik Szegedhez.

Senki sem lehet próféta a saját hazájában

Karikó Katalin jó példája annak, hogy senki sem lehet próféta a saját hazájában, pláne ha az a haza Magyarország. Volt egy jó ötlete, de annakidején nem sokra tarthatták, ha ő volt az első a listán, akit kitettek a szegedi intézetből. Bárhogy is alakult, talán már azok is büszkék rá, akik egykor kinyírták. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Kitüntető cím

A Szegedi Egyetem keddi közleménye szerint Doctor honoris causa kitüntető címet adományozzák Karikó Katalinnak, a Covid-19 pandémia elleni küzdelemben kulcsszerepet játszó Pfizer-BioNTech vakcina egyik kifejlesztőjének – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága kedden a sajtót. EZT IS OLVASD EL! Gyártósoron van a koronavírus-vakcina, egy Szegedről kirúgott kutatónak köszönheti a világ a segítséget

50 éve kötődik Szegedhez

A közlemény szerint Karikó Katalin fél évszázada kötődik a szegedi egyetemhez. Kisújszállási diákként részt vett a szegedi József Attila Tudományegyetem (JATE) tehetséggondozó programjában, majd 1973-ban kezdhette meg egyetemi tanulmányait. A JATE Természettudományi Karának biológus szakos hallgatóját az akkori legrangosabb támogatás, a Népköztársasági Ösztöndíj három tanévben is segítette. Karikó Katalin kiváló eredménnyel végezte egyetemi tanulmányait 1973 és 1978 között. FONTOS CIKK, NE HAGYD KI! Karikó Katalin: „Nem vágytam kitüntetésre, nem a díjakért dolgozom”

Azok a boldog szegedi évek!

A kutató korábban úgy fogalmazott, a szegedi egyetemen töltött öt év élete legboldogabb időszaka volt. 1978 és 1982 között a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban végezte egyetemi doktori értekezését megalapozó kutatómunkáját. A nukleinsavak szerkezetének és funkcióinak megismerésére alapuló molekuláris biológia ebben az időszakban vált világszerte az élettudományok meghatározó tudományágává.

Két évig dolgozott Szegeden

Karikó Katalin 1983-ban a JATE-n szerzett egyetemi doktori címet, ezt követően még két évig folytatta kutatómunkáját az Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biofizikai Intézetében. Az ott szerzett szakmai tapasztalatokkal „felvértezve” 1985-től az Egyesült Államokban – Philadelphiában és Washingtonban – dolgozott kutatóként, a Szegeden megismert témához sok szálon kötődött.

Szupergyógyszer

Kutatásainak fő tárgya a biológiai információ üzenethordozójának, a hírvivő – angolul messenger – RNS-nek vagy mRNS-nek a vizsgálata. Eredményeivel meghatározó mértékben járult hozzá, hogy megfelelő módosítással és tisztítással az mRNS hatékonyan használható irányított fehérjetermeltetésre az élő rendszerekben, amivel sokoldalú terápiás fejlesztések alapjait teremtette meg. „Több évtizedes áldozatos munkájának eredménye 2020-ban a Covid-19 világjárvány idején csúcsosodott ki” – írta a kutató munkáját méltatva az egyetem.

Forradalmi vakcina

Kiemelték: a kutatásainak és fejlesztéseinek eredményeire támaszkodó mRNS alapú vakcina a védőoltások előállításának forradalmian új megközelítését jelenti. Ahhoz, hogy a technológiai áttörést jelentő vakcina előállítását is segítse, Karikó Katalin az alapkutatási eredményeit továbbfejlesztő biotechnológiai céghez a német BioNtech csatlakozott még 2013-ban, amely 2020-ban egy multinacionális gyógyszergyártó céggel együttműködve előállította a napjainkban már világszerte alkalmazott Covid-19 vakcinát.

Az USA-ban él

Úgy fogalmaztak: kitartó, fókuszált kutatómunkája, az arra épülő, az egész társadalom számára kiemelkedő jelentőségű fejlesztő tevékenysége, innovatív attitűdje példaértékű bármely tudományterületen tevékenykedő kutatónak. Az Egyesült Államokban élő kutató kitüntetését az Szegedi Tudományegyetem szenátusa egyhangúlag támogatta. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni.

MTI/BPK – Kiemelt kép: Karikó Katalin – Forrás: SZTE