Akinek érvénytelenítik a taj-számát, annak az orvosi ellátásért és a gyógyszerért is teljes ellátást kell kifizetnie.

Egyre többen vannak, akik kiesnek a rendszerből

Másfél év alatt két és félszeresére ugrott azoknak a száma, akik kiestek a társadalombiztosítási rendszerből, tudta meg a Népszava. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ennyi adós van most

Október közepén a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) közleménye szerint 141 ezer olyan adós volt, akinek érvénytelenné vált a taj-száma.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Így lehet kiesni a rendszerből

Amíg valakinek bejelentett munkaviszonya van, addig nincs miért aggódnia. Ha valaki elveszti az állását, akkor attól függetlenül, hogy nincs jövedelme, fizetnie kell az egészségügyi szolgáltatási járulékot.

Tavaly tavasszal sokkal kisebb volt ez a szám

Tállai András államtitkár 2021 márciusában azt mondta, hogy 55 ezren vannak azok, akik nem rendelkeznek érvényes taj-számmal. Azóta ez a szám jelentősen megugrott.

Ezek is érdekelhetnek!

Ez történik, ha valakinek nincs biztosítása

Aki nem rendelkezik érvényes egészségügyi biztosítással, azokat barna tajosként is nevezik. Egy fővárosi szakrendelő vezetője azt mondta, az ő pácienseikről már a regisztrációs pultnál kiderül, ha nem rendelkeznek érvényes taj-számmal. Ilyenkor szóban és írásban is tájékoztatják őket, hogy számukra már a vizsgálat is fizetős.

Eldöntheti a páciens, hogy kéri-e az ellátást

A tájékoztatás fényében mindenki eldöntheti, hogy hajlandó-e fizetni a vizsgálatért. Aki igen, az a vizsgálatról kap számlát.

Ennyibe kerülhet a vizsgálat

Egy szakorvosi vizsgálat 8-10 ezer forintba kerülhet. Előfordul, hogy valaki ezt nem tudja kifizetni, és ezért inkább távozik vizsgálat nélkül.

Nem mindig lehet behajtani a térítési díjat

Megesik, hogy valakit olyan állapotban visznek például a toxikológiára, hogy nem lehet tisztázni, rendelkezik-e érvényes biztosítással, főleg, ha nincs is nála például személyi igazolvány vagy jogosítvány. Egy kezelés akár több milliós nagyságrendű is lehet, ám van, hogy ezt a gyakorlatban nem tudják behajtani.

Lehet kérni “szegénységi bizonyítványt”

Az önkormányzatok kiadhatnak “szegénységi bizonyítványt”, így egy rászoruló vagy akár egy hajléktalan is kaphat igazolást térítésmentes ellátáshoz. A hajléktalanok gondozó központokba is bejelentkezhetnek ennek céljából. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: archív