A Vasas 81 éves korában elhunyt legendás futballistájának a 3-as számú mezét a hétvégi bajnoki nyitány előtt vonultatta vissza az angyalföldi klub. A megemlékezés mély sebeket szakított fel Mészöly Kálmán özvegyében. Bardi Gyöngyi elárulta: hinni akarja és valahogy érzi is, hogy még itt van vele a néhai sportember.

November 21-én távozott

November 21-én adtunk hírt arról, hogy életének 82. évében meghalt Mészöly Kálmán, a Vasas 61-szeres válogatott legendás középhátvédje, világ- és Európa-válogatott labdarúgó. Mészöly szövetségi kapitányként három időszakban irányította a magyar válogatottat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A János kórházban kezelték

Mészölyt november 2-án, kritikus állapotban vitték a János kórházba, ahol később a koronavírust is elkapta. Állapotáról később biztató hírek érkeztek, erőre kapott, de szervezete november 21-én feladta a harcot.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

„Még mindig a mindennapjaim része”

„Egyszerűen nem tudom őt elengedni, még mindig a mindennapjaim része. Nagyon megtisztelő volt a klub lépése, hogy visszavonultatta Kálmi mezét. Mégis felemás érzések kavarogtak bennem ott, a pálya szélén. Ugyanis mély sebeket tépett fel a Vasas megható gesztusa. Rendesen elöntöttek az érzelmek, az emlékek, és nagyon fájt, hogy nincs ott velünk. Persze tudom jól, nézett ő minket fentről, vagy valahonnan az Illovszky Rudolf Stadion sarkából, s szokásához híven talán még valami poént is elengedett” – árulta el Bardi Gyöngyi, Mészöly Kálmán özvegye a Sportal.hu-nak.

Gyakran kijár a temetőbe

Az egykori 10-szeres magyar bajnok röplabdázó, aki annak idején 300-nál is többször szerepelt a válogatottban, nagyon gyakran kijár férjéhez a Farkasréti temetőbe. Friss virágot visz a sírjára, gyertyát gyújt és beszélni is szokott hozzá.

Égi jelek

„Jót tesz a lelkemnek, ha beszélek hozzá. De legfőképpen imádkozni szoktam a sírjánál. Hinni akarom, és valahogy érzem is, hogy még itt van velünk Kálmán. És ennek jelei is voltak már. Nem olyan rég történt, hogy a szekrény tetején lévő focilabdáját abban a fotelban találtam, ahol mindig ő ült. Fogalmam sincs, hogyan került oda, mert a szék messze van a szekrénytől, nem eshetett magától oda” – mondta az asszony.

Az unoka enyhíti a fájdalmat

Bardi Gyöngyi fájdalmát egyedül a kétéves unokája enyhíti. Sokat van vele, játszanak együtt. „Ő segít túlélnem, a lányom fia, ez a drága csöppség. Nem tudom, később könnyebb lesz-e, egyelőre nem úgy tűnik nekem, nem látom, nem érzem, hogy egy vagy két év múlva ne hiányozna ugyanúgy a férjem, mint ma – mondta a 65 éves Bardi Gyöngyi a lapnak.

Innen indult

Mészöly Kálmán 1941. július 16-án Budapesten született. Már tizenegy évesen a 3. kerületi TTVE csapatában rúgta a labdát, 1959-ben igazolta le a Vasas SC. Az angyalföldi klubhoz visszavonulásáig, 1972-ig hű maradt, a csapat meghatározó tagjaként 279 bajnoki mérkőzésen lépett pályára. Minden idők egyik legjobb magyar középhátvédje 32 gólt is szerzett, remekül fejelt és általában ő rúgta be a tizenegyeseket. A Vasassal négy bajnoki cím (1961, 1962, 1965, 1966) mellett három Közép-Európai Kupát (1962, 1965, 1970) nyert, 1962-ben idehaza az év labdarúgójává választották.

Válogatott pályafutása

1961-ben lett a válogatott tagja, a következő tíz év alatt 61 alkalommal húzhatta magára a címeres mezt, a Vasas játékosai közül e téren máig ő a csúcstartó. A nemzeti tizenegyben hat gólt szerzett, ebből négyet tizenegyesből, s háromszor volt Európa-válogatott.

Külföldi sikerek

A Szőke Szikla becenévre hallgató védő két világbajnokságon vett részt, a válogatott 1962-ben Chilében és 1966-ban Angliában is a negyeddöntőig jutott. Angliában a csoportmérkőzések során világszenzációt keltve 3-1-re győzte le a kétszeres világbajnok Brazíliát, a harmadik gólt Mészöly vágta be tizenegyesből. A mérkőzést a rádióban közvetítő Szepesi György szerint a lövés előtt a csapatból senki sem mert odanézni, Mészöly a mérkőzést kiugrott válla miatt felkötött karral játszva fejezte be. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: megható megemlékezés a Vasas stadionjában. Fotó: Facebook/Vasas labdarúgás