Jogerősen hat év fogházra ítélte az olasz bíróság a veronai busztragédia okozóját, a férfi Magyarországon töltheti le a büntetését. Az ítélet a börtönbüntetés mellett kártérítést is tartalmaz, amely után a gyászoló családoknak kell futniuk.

Így történt a tragédia

18-an vesztették életüket az öt évvel ezelőtt történt veronai buszbalesetben. Egy sítáborból hazafelé tartó autóbuszt V. János egy betonpillérnek kormányozta. A buszsofőr csak három hónappal ezelőtt került rácsok mögé. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Fékezés nélkül csapódott az autópályahíd pillérének

Miután a becsapódás megtörtént, a jármű kigyulladt. A sofőrök a baleset előtt nem sokkal váltották egymást. A katasztrófát az okozhatta, hogy a vezető alvászavarban szenvedett, a busz pedig számos átalakítás következtében alkalmatlan volt a közlekedésre.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Így védekezett a buszsofőr

A buszsofőrt azzal vádolták, hogy elaludt a volán mögött, ez okozta a szerencsétlenséget. V. János viszont azt állította, hogy nem ő vezette a buszt a baleset pillanatában, hanem a váltótársa. Ő nem élte túl a tragikus ütközést.

Az olaszországi tárgyaláson nem jelent meg

Eddig Békéscsabán élt, ott dolgozott. Eddig nem tartóztatták le, mert nem jelent meg a kinti tárgyalásokon. A veronai ügyészség augusztusban adott ki ellene nemzetközi elfogatóparancsot.

Eladta az ottani lakását

„Biztos forrásból a tudomásomra jutott, hogy V. János nevén Békéscsabán volt egy lakás, amit a baleset után eladott, de egy nyaralóról is hallottam. Utána az élettársa azóta vásárolt házában laktak együtt, ahol szeptemberben őrizetbe vették” – mondta a Blikknek Szendrei Endre, aki az unokahúgát veszítette el a balesetben.

Kártérítést kell fizetnie

Bár a túlélőknek és a családtagoknak a biztosító már fizetett, V. János ellen meghozott olaszországi ítélet a börtönbüntetés mellett kártérítést is tartalmaz. Csakhogy az érintettek automatikusan nem juthatnak hozzá, polgári pert kell indítaniuk itthon, hogy behajthassák az olasz határozatban foglaltakat – tudta meg a Blikk.

Mindent eladott a baleset után

Szendrei Endre azt mondja, hogy V. Jánosnak a magánvagyonából kellene kifizetnie a kártérítéseket. Csakhogy a jelek szerint megszabadult mindenétől. Ha nem lesz mit behajtani a sofőrön, a gyakorlat szerint megterhelhetik a jövőbeni járandóságait – tette hozzá.

„Engem nem a pénz érdekel”

– Azt szeretnénk, ha a bíróság elrendelné, hogy V. Jánosnak a tragédia bekövetkeztekori anyagi helyzetét vegyék alapul, és ez a tulajdonos céget is érintené, hiszen akkoriban rendkívül magas árbevétellel és gépjárműparkkal rendelkeztek. Néhány éve persze, tettek lépéseket, így mára már koránt sincs akkora vagyonuk. Engem nem a pénz érdekel, elsősorban az a célom, hogy precedenst teremtsünk, hogy láthassák az emberek, ha tragédia éri őket, nem csak arról szól a történet, hogy mennyire próbálják őket kisemmizni. Fontos, hogy ne játszhassák ki a vagyonukat a feltételezett elkövetők még az ítélet előtt, ne tudjanak kimenekülni anyagilag – mondta a lapnak Szendrei Endre.

Százmillió forintot kéne fizetnie

A lap hozzáteszi, hogy amennyiben visszarendeznék V. Jánosnak a tragédia idején lévő vagyoni helyzetét, vélhetően még akkor sem tudná törleszteni a számlát. Ugyan az összeg minden személyre összegszerűen meg van állapítva, összességében a százmilliós tételt bőven elérheti.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: A veronai buszbaleset helyszínén készült felvétel – Forrás: Olasz katasztrófavédelem