Május óta működik a Velencei-tó mellett, az Agárdi Pálinkafőzde udvarán az Agárdi Almárium. A 20 éves pálinkafőzde udvarán szombatonként nemcsak termelői piac várja a környék lakóit, hanem gyermekprogramokkal, élőzenével és koncerttel is szórakoztatják  az idelátogatókat. Boruzs Évával, az Agárdi Almárium megálmodójával beszélgettünk.

Régi álom megvalósulása

Régóta dédelgetett terv volt, hogy a Velencei tónál élők számára – a pálinkához hasonlóan – prémium minőségű termékeket is értékesítsenek. A Covid járvány alatt pedig bizonyossá vált, hogy ezt mindenképpen a helyi termelők bevonásával valósítják meg, mert azt érezték, hogy az embereknek szüksége van a kapcsolódásra, a beszélgetésre – mondja Boruzs Éva. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Színvonalas vásárlás

A termelői piac létrehozásával a környékbeli termelők számára értékesítési lehetőséget, az itt élőknek pedig színvonalas vásárlási lehetőséget tudnak biztosítani. Jó kapcsolatot ápolnak a Gárdonyi Géza Könyvtár és Kulturális Központtal és vezetőjével, Ocsenás Katalinnal. A vele folytatott beszélgetés alapján jött a további ötlet, hogy a termelői piac mellett kulturális programokkal is színesítsék a kínálatot – teszi hozzá az Almárium megálmodója.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Kedvenc hely

“Az Agári Pálinkafőzde rendelkezik egy tágas parkolóval, egy csodás parkkal, a Bisztró rész pedig egy szép terasszal. Úgy gondoltuk, hogy a helyi adottságainkat kihasználva egyfajta közösségi teret hozunk létre és igazi élményt nyújtunk a hozzánk betérőknek azzal, hogy szombatonként a parkoló átalakul termelői piaccá, a teraszon lehet reggelizni és itt nyáron élő zene szól, a parkban gyermekprogramok zajlanak. Azt szerettük volna, ha az Almárium a környékbeliek kedvenc találkozási helyévé válna, ahová jó betérni vásárolni, kávézni, beszélgetni. Ezt se hagyd ki: Ilyen volt, ilyen lett – Látványos fotókon a Velencei-tó vizének eltűnése

Sok program

Az álmunk beteljesült, hatalmas öröm volt számunkra látni, hogy nyáron megtelt a piac vásárlókkal, a terasz reggelizőkkel, a park pedig gyerekekkel. A Kulturális Központtal való együttműködésünk keretében szeptemberig rengeteg program gazdagította a kultúrparkunkat.” – mondja Boruzs Éva.

Boruzs Éva

Boruzs Éva

Gyerekekre is számítanak

Környékbeli termelőket, kézműveseket havnak meg a termelői piacra. A kiválasztásnál a termékek minősége az elsődleges szempont. Színvonalas árukkal vannak jelen szombatonként. “Annyira szerencsések vagyunk, hogy Gárdonyban lakik Horváth Márk, aki barátaival egész nyáron hangulatos zeneteraszt biztosított számunkra. Az idő hidegebbre fordulásával élőzenére már nincs mód,  de áprilistól újra felkérjük őket a zenélésre. A gyermekprogramoknál a változatosságra törekedtünk, nagy sikere volt a bábszínháznak, kézműves foglalkozásoknak egyaránt.” – mondja Boruzs Éva.

Itt a gyerekekkel is foglalkoznak

Éld át a pillanatot

“Az Almárium a nyugalom szigete, az ősfás parkunk mellett létesített termelői piacon és a teraszon egyaránt jó lenni. Akik idelátogatnak, azonnal érzik ezt. A mai felgyorsult világunkkal ellentétben itt megáll az idő, nem kell kapkodva vásárolni, lehet beszélgetni a termelőkkel, meg lehet fogni az árukat, meg lehet ismerni a termékkészítés menetét, ezáltal a vevők is értékelni tudják, hogy miért annyi a termék ára, le lehet ülni reggelizni, kávézni, szóval nem kell sietni sehová. Ez az, amit divatosan így hívunk: Éld meg a pillanatot!” – teszi hozzá az Almárium megálmodója.

Kézműves termékek

A piacon mindig vannak kovászos kenyerek, fermentált zöldségek, kovászos házi tészták, füstölt áruk, kézműves lekvárok, zöldségek, gyümölcsök, mézek, olajok, kézműves tehén- és kecskesajtok. A Pusztaszabolcsi tejtermékeket most csak előrendeléses formában tudják biztosítani, de akik megrendelik, azokat szombaton az összekészített csomag várja. Reggeli kínálat: kézműves virsli, kolbász, rántotta, kovászos kenyér, valamint forró italok forralt bor, tea és forró csoki. Ezt is olvasd el: Bontani kezdték a Velence Korzónál a térköveket, a polgármester kihívta a rendőrséget, újabb botrány a Velencei-tónál

Programok egész télen

Halloween hétvégéjén kincskeresés lesz a parkban, a beltéren asztali bábszínház, Márton napkor libamese, de terveznek  kézműves gyertya és adventi koszorú készítést, december elején a Mikulás látogat el az Almáriumba, majd kézműves ajándék készítés és Karácsonyi mesekuckó foglalkozás várja a kicsiket. A Bisztró minden hétvégén más-más házi süteménnyel, pogácsával várja a betérő vendégeket. Karácsonyra ajándékcsomagok összeállításával arra buzdítják a vevőket, hogy a termelők, a kézművesek és az Almárium kínálatában szereplő termékeket adjanak szeretteiknek ajándékba. Az adventi hétvégéken kürtős kalácsos kínálja a finomságait. Fontos cikk, ne hagyd ki: Pocsolya lehet a Velencei-tóból, annyit apadt a víz – megnéztük honnét pótolnák vizet, meglepő dolgot árultak el a helyiek

Házi élelmiszerek

Éva azt mesélte, körülbelül 15 éve ébredt rá, hogy a feldolgozott élelmiszerek milyen károsak a szervezetünk számára. “Elég sokat olvastam a témáról. Áttértünk arra, hogy a családomnak jó minőségű alapanyagokból én főztem, sütöttem. Élveztem az ízek, illatok egyvelegét és azt, hogy a család örült a finom ételeknek. Emlékszem, hogy az iskolába az én gyerekeimen kívül senki nem vitt házilag készített tízórait.” – mondja Éva.

Kovászos kenyér

“2011 körül olvastam az első könyvet arról, hogy az egészségünk szempontjából mennyire meghatározó a bélflóránk állapota. Az utóbbi néhány évben a mikrobiom kutatási eredményei egyre több fórumon napvilágot láttak és én megismerkedtem a kovászos kenyér készítés technikájával, valamint a zöldségek fermentálásával. Autodidakta módon elsajátítottam a tökéles kovászos kenyér és a fermentált zöldségek készítésének technikáját. Ezért nem volt kérdés, hogy a Covid után újranyitott Bisztrónkban saját kovászos kenyérrel és fermentált zöldségekkel várjuk a vendégeinket.

Élő kultúra

Hogy miért egészséges a kovászos kenyér? Azért, mert a kovász egy élő kultúra. A kovász vadélesztőket és tejsavbaktériumokat tartalmaz. A kovász segítségével létrejövő hosszú – 8-36 órás – fermentációs folyamat lebontja a glutént, ezáltal az emberi szervezet számára problémamentesen emészthetővé válik. Ez a lényegi különbség az ipari, élesztős kenyér és a kovászos kenyér között, mert az előbbinél nem jön létre a fermentáció, így a glutén változatlan formában marad a kenyérben plusz az adalékanyagok is károsan hatnak.” – meséli Éva.

Különleges savanyúságok

“Az átlagos fogyasztó még nem tudja mi az a fermentált zöldség. Ilyenkor mindig utalok arra, hogy ugye ettek már savanyú káposztát? Hát hasonlóan készülnek a fermentált zöldségek is.  A boltban általában ecetes savanyúságok kaphatóak, ezzel szemben a fermentált zöldségek tejsavas erjedésen mennek keresztül, ebből adódóan pre- és probiotikumban gazdagok, az erjesztés során növekszik a zöldségek vitamin- és ásványi anyag tartalma. Segítenek a bélflóra helyreállításában. Természetesen ezek is megtalálhatóak a kínálatban.” – mondja Boruzs Éva, az Agárdi Almárium megálmodója. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Agárdi Almárium