A Velencei-tó vízszintje drámai mértékben csökkent az idei nyáron. Csaknem 30 centimétert apadt a víz, ha ez jövőre is így folytatódik, a jelenlegi tó közepén az idő múlásával csak egy pocsolya marad. A vízpótlásra több terv készült, a legkézenfekvőbb és legolcsóbb a Pátkai-tározóból átengedni a vizet. Elmentünk Pátkára, ahol meglepő dolgot mondtak a helyiek.

Krízisben a Velencei-tó

A Velencei-tó kríziséről folyamatosan beszámoltunk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon. A nyáron többször volt halpusztulás, amelyet a horgászszövetség megpróbált ugyan szépíteni, de amikor egy tóban tömegével pusztulnak el a benne élő állatok, akkor nagy baj van. Ide kapcsolódik: Elpusztult halak tömegét, több száz kiló foszló tetemet gyűjtöttek zsákokba az önkéntesek a Velencei-tónál

Eltűnt a víz

A szakértők megállapították, hogy a halpusztulást az okozta, hogy a tó vízszintje sokat apadt, durván felmelegedett a víz, ezért lecsökkent az oxigénszint. A tó vízszintjének csökkenése a nyár végére olyan látványossá vált, hogy a velencei strand egyes részeiről konkrétan eltűnt a víz. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Kiszáradt nádas, visszahúzodott tó a Velence Korzónál

Fotó: BudaPestkörnyéke.hu 2021. szeptember

Haldoklik a Velencei-tó

A Velencei-tó haldoklik. Mivel nincs jelentősebb vízforrása a tó magára maradt. A szakértők felvetették, hogy a közeli Pátkai-tározóból a Császár-víz nevű patakon keresztül kellene vizet engedni a tóba. Az elképzelés kézenfekvőnek tűnik, hiszen a Császár-vizet két helyen is jelentősebb tóvá duzzasztották fel. Ilyen a Pátkai-tározó, felette pedig a Zámolyi-víztározó. Mindkettő a Velencei-tó közelében található, a Vértes felől lefolyó vizeket gyűjtik össze.

Itt van a Pátkai-víztározó

1975 óta van Pátkán víztározó

Megnéztük a Pátkai-tározót, amit 1975-ban alakítottak ki a Velencei-tó vízellátásának szabályozására. Ránézésre kevés víz van benne, a tározót tápláló patakban szintén alig csordogál a víz.

A pátkai-víztározóban is alig van víz

Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

Minimálisan emelte meg a Velencei-tó vízszintjét

A BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak egy tóparton horgászó férfi elmondta, hogy a kilencvenes évek elején a gát tetejéig töltötték fel a tározót és szinte a teljes vízmennyiséget átengedték a Velencei-tóba, annak a vízszintje mégis alig emelkedett 5 centivel – mesélte a férfi.

Akkor lenne tele a víztározó, ha a zsilip fehér oszlopai nem látszanának ki a vízből

Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

Kevés a víz

A helyiek elmondása szerint tehát, ha a Pátkai-tározót ismét csordultig töltenék fel, akkor sem lehetne pótolni az idén nyáron elpárolgott víz nagy részét, ráadásul más probléma is van tározóból származó vízzel.

Tyúkok kapirgálnak a Császár-víz patak partján a pátkai gátőrháznál

Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

Kockázatos a vízpótlás

Cikkünk megjelenése napján közleményt adott ki a vízügy, az elmúlt napokban ugyanis méréseket végeztek a Pátkai-tározó és a Velencei-tavat összekötő Császár-víz patakon. Mint írják „az öt napig tartó vizsgálat során, öt mérőponton, napi gyakorisággal, a klorofill tartalom mellett számos vízmennyiségi és minőségi mérést (vízhőfok, vezetőképesség, pH, oxigén telítettség, foszfáttartalom algológiai értékelés) végeztek a vízügyi szakemberek. A vizsgálati eredmények alapján a Velencei-tó vízpótlása a tározóban lévő vízminőségi határértékig nem kezdhető meg, mivel az nagy kockázatot jelent a tó vízminőségére és élővilágára” – áll a közleményben.

A Császár-víz kifolyása a Pátkai-tározóból – alig csordogál

Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

Jót tett az eső

A vízügy szakemberei szerint a csapadékos időjárás és a tartós lehűlés a klorofill koncentrációt is csökkenti majd, de már annak is lehet örülni, hogy a napokban lehullott csapadék miatt a tó vízszintje több centiméterrel emelkedett Agárdnál, már 79 centiméteres a vízállás – írják.

Tetszhalott állapot

A Velencei-tó a történelem folyamán többször eltűnt egy időre, hiszen medre mocsaras, ingoványos, ahol jelentősebb víztükör akkor alakul ki, ha éveken keresztül elegendő csapadék hull a nem túl nagy vízgyűjtőjére. A tó haldoklása tehát természetes folyamat, amelyre többször volt már példa a történelem során, igaz akkor senki sem kezelte nyaralóhelyként, nem építettek szállodákat, házakat, strandokat a partjára. A Velencei-tó eddig mindig feltámadt tetszhalott állapotából, biztosan most is így lesz, csak ki kell várni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Apadó Velencei-tó a Velence Korzónál – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu