Bűzös, oszladozó haltetemeket gyűjtöttek hétfő reggel az önkéntesek a Velencei-tónál. A munkára a helyi önkormányzat kérte az embereket, hogy mielőbb megtisztítsák a tavat a rengeteg elhullott haltól.

Bomló haltetemek

Ahogy azt az első között itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon megírtuk halpusztulás indult meg a Velencei-tavon. Rengeteg foszladozó, bomló hal úszott a vízen, ezért a velencei önkormányzat gyorsan lépett. A helyi polgárőrök, horgászok mellett hétfő reggel önkéntesek is segítettek az elpusztult bűzlő halaktól megtisztítani a tavat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Haltetemekkel teli zsákok

Forrás: Facebook/Velence város hivatalos oldala

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Megugrott a víz hőmérséklete

A Magyar Országos Horgász Szövetség hivatalos közleménye szerint a halpusztulás hátterében főként az áll, hogy bő egy hét alatt 15 fokról 25 fokra növekedett a vízhőmérséklet. A tájékoztatás szerint az elhullott halak zöme szélhajtó küsz, balin, valamint karika- és dévérkeszeg, a mérgezés ténye pedig kizárható.

Fürdésre alkalmas a víz

A horgász szövetség azt állítja, „a Velencei-tó vízminősége a fürdési, vízisport és egyéb rekreációs igénybevételi szempontok, az emberi igénybevétel oldaláról jelenleg kiváló, így korlátozást, azonnali beavatkozást nem igényel” – írja a Telex. Ez azt jelenti, hogy lehet strandolni, fürdeni a vízben.

Oxigénhiány

Az eredmények alapján tehát a halak nem bolygatás, vagy kívülről bevitt méreganyagok miatt hullottak el, hanem oxigénhiány végezhetett velük. A tó vizének oxigénhiányos állapotának oka többrétű, de mindegyik a szélsőséges időjárási viszonyokra vezethető vissza.

Felszaporodtak az algák

Idén nagyon hűvös volt a tavasz, a szokatlan hideg után néhány nappal ezelőtt hirtelen jött egy extrém mértékű felmelegedés, ami a tó hőmérsékletét is rövid idő alatt megemelte. A melegben hirtelen felszaporodhattak az algák: ezek közül egyesek fajok (pl. zöld algák) csak annyiban okozhatnak problémát, hogy éjszaka elhasználják az oxigént, de mások (pl. kék algák) akár olyan toxinokat is termelhetnek, amelyek nem egészségesek egyes tavi élőlények számára.

Szélcsend

Az elmúlt napokban nagy szélcsend volt a tavon, így hullámveréssel sem történt oxigénbevitel a tóba, ráadásul a vízállás is alacsony, ami fokozza ezeknek a tényezőknek az együttes hatását.

Alacsony vízállás

A vízállással kapcsolatban felmerülhetnek szakmai kérdések, például hogy a vízügyi hatóság megtesz-e mindent annak érdekében, hogy több víz legyen a Velencei-tóban. A vízügy tájékoztatása szerint a Velencei-tó vízállása 2021. június 18-án 7 órakor 101 cm, ami az aktuális minimális szabályozási szinttől 39 cm-rel, a maximális szabályozási szinttől 59 cm-rel marad el, hasonlóan alacsony vízállások utoljára 2012 nyár végén fordultak elő.

Nem tudnak honnét vízet engedni a tóba

A Zámolyi és a Pátkai víztározóból lehetne átengedni vizet a Velencei-tóba, de ezeknek a tározóknak is alacsonya vízállása, ráadásul elszaporodtak bennük olyan algák, amelyek miatt nem is lehetne a vizüket a Velencei-tóba engedni.

Lehet, hogy még nincs vége

Egyelőre úgy tűnik nincs más megoldás csak az eső. Rossz hír, hogy a tavalyi, szintén nem túl esős évhez képest is mintegy 30 százalékkal kevesebb volt idén eddig a csapadék, így a halpusztulásnak lehet, hogy még nincs vége.

400 kg hal pusztult el

A Telex szerint a halpusztulás látványra súlyosnak tűnt, valójában arányaiban nem volt megrázó a tó halállománya szempontjából, mindössze 400 kilogramm körüli össztömegű állat, a teljes halállomány arányaiban tizedszázaléknyi mennyisége hullott el. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Önkéntesek a Velencei-tavon – Forrás: Facebook/Velence város hivatalos oldala